Policija pretresa stanove navijača koji su držali SKANDALOZNI antisrpski transparent u Zagrebu

Policija je u petak saopštila da je privela četiri osobe koje povezuje s tim transparentom u zagrebačkom naselju Kustošiji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube printscreen

Zagrebačka policija sprovodi krinimalističku istragu protiv šest osoba zbog sumnje da su počinili krivično delo kada su u delu grada Kustošija istakli transparent na kom je pisalo “J**at ćemo srpske žene i djecu”.

U toku je pretres stanova osoba koje su se 11. juna fotografisale s porukama mržnje prema građanima srpske nacionalnosti, a neki su se sami prijavili u policiju, javio je RTL.

Fotografiju skandaloznog transparenta objavilo je Srpsko narodno veće na Tviter profilu.

Policija je u petak saopštila da je privela četiri osobe koje povezuje s tim transparentom u zagrebačkom naselju Kustošiji.

U policiji kažu da su izašli na teren kada su u četvrtak u večernjim satima primili dojavu o narušavanju javnog reda i mira, ali da tamo nisu zatekli nikoga, niti je neko mogao da posvedoči o događaju.

“S obzirom na naknadno objavljenu fotografiju na pojedinim društvenim mrežama, u to kriminalističko istraživanje biće uključeno i utvrđivanje okolnosti njenog nastanka”, rekli su u policiji.

Kako Indeks piše, grupa je tokom dana u Kustošijanskoj ulici crtala navijački grafit koji je zapravo verzija poznatog transparenta navijačke grupe Bed blu bojs, a uspešno crtanje proslavila je uz baklje i transparent “J**at ćemo srpske žene i djecu”.

Uz taj transparent i zastave HOS-a istakli su i obeležja Crvene zvezde i Partizana koja su, pretpostavlja se, oduzeta u navijačkim okršajima.

Reagovanja zbog incidenta

Predsednik SDSS-a Milorad Pupovac je osudio ovaj čin.

“Mladići s Kustošije su statisti, a glavni glumci, scenaristi i reditelji su vođe političkih kampanja pojedinih stranaka i lidera koji na mržnji prema Srbima žele steći moć kako bi izrabljivali Hrvate”, poručio je Pupovac.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović takođe je osudio ovaj incident, kao i Savez udruženja dragovoljaca hrvatskih odbrambenih snaga koji je saopštio kako najoštrije osuđuje gnusni transparent.

Autor fotografije: Pevali su “Ubij, ubij Srbina”

Fotografija, koju je snimio fotograf Nikola Šolić, u medije je dospela posredstvom Srpskog narodnog veća koje ju je prvo objavilo.

Šolić je za Indeks rekao da je u trenutku “performansa” slučajno prolazio ulicom, oko 21 sat i da su pevali “Ubij, ubij Srbina'”.

“Inače tu prolazim autobusom i verovatno ne bih ni primetio, ali sad sam išao pešice. Čuo sam kako viču onu pesmu ‘Ubij, ubij Srbina’ koja se toleriše već 30 godina na stadionima, puno sam je puta čuo s obzirom da sam radio i kao sportski fotoreporter. Uslikao sam tri slike mobilnim i objavio ih zbog pesme koju su pevali, a tek kada su mi ljudi počeli slati poruke shvatio sam kakvu su poruku tačno držali”, ispričao je Šolić.

Kazao je kako se sve odvijalo nasred ulice, ispred jednog kafića koji se inače iznajmljuje.

Kako Indeks navodi, oni za koje se utvrdi da su učestvovali u držanju i/ili izradi transparenta gotovo sigurno će krivično odgovarati za izazivanje nereda prema članu 324 Krivičnog zakona, za šta je propisana kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

U navijačkim krugovima kolaju informacije da je reč o lokalnim pripadnicima Bed blu bojsa iz Kustošije.



Izvor: RTS, Index.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar