“Bezbedniji smo kada radimo zajedno”: NATO uputio poruku Srbiji

Šef NATO Kancelarije u Beogradu Tomazo Vitale naglasio želju za unapređenjem saradnje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Brisel, Nato, zastave
Foto/Printscreen/You Tube

NATO visoko ceni saradnju sa Srbijom i smatra je ključnim akterom u regionu za promovisanje mira i stabilnosti, izjavio je danas šef NATO Kancelarije u Beogradu Tomazo Vitale i naglasio da alijansa poštuje suverenitet Srbije i njenu politiku vojne neutralnosti.

Vitale je na online diskusiji “Jačanje veza između Srbije i NATO” rekao da alijansa želi da unapredi saradnju sa Srbijom i pomogne joj da izgradi kapacitete Vojske Srbije jer je, kako kaže, u interesu NATO-a da ima jakog i važnog aktera koji se zalaže za mir i stabilnost u regionu.

Naglasio je da NATO želi da unapredi saradnju sa Srbijom kako bi se zajednički što bolje suočili sa novim bezbednosnim izazovima.

””Mi smo susedi koji dele bezbednosne izazove i kada radimo zajedno na tim izazovima, mislim da smo svi bezbedniji. To je ideja kojom ću se voditi dok budem šef Kancelarije u Beogradu””, rekao je Vitale tokom online diskusije “Jačanje veza između Srbije i NATO” u organizaciji Atlantskog Saveta Srbije.

Podsetio je da je saradnja NATO-a i Srbije počela 2006. godine kada se Srbija priključila Programu partnerstva za mir i Savetu evroatlantskog partnerstva, a iste godine je osnovana Kancelarija NATO-a u Beogradu.

””Kancelarija je osnovana kako bimso olakšali isproveli taj proceš i po mogućstvu da dalje ojačali””, rekao je Vitale koji je od januara na čelu Kancelarije NATO-a u Beogradu.

On je kazao da se njegov dolazak u Beograd poklopio sa usvajajanjem Indivudualnog akcinog plana partnerstva koji je Vlada Srbije usvojila krajem prošle godine.

Vitale je ocenio da taj plan pruža odlične i važne smernice kako da se unapredi saradnja I bolje ispune potrebe i NATO i Srbije.

””Plan obuhvata mnogo aktivnosti koje su sacinjene tako da odgovaraju potrebama Srbije i zasnovane na jasnoj politici vojne neutralnosti Srbije koju mi poštujemo i smatramo veoma značajnom. Srpska javnost je imala priliku da vide kakav odnos imaju generalni sekretar Jens Stoltenberg i predsednik Srbije Aleksandar Vučić kada je u pitanju unapređenje politučkog angažovanja””, rekao je Vitale.

Naglasio je da veoma poštuje Srbiju i da mu je čast što je imenovan za šefa Kancelarije NATO-a u Beogradu dodajući da se nada da će na svojim angažovanjem doprineti unapređenju saradnje Srbije I NATO-a.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar