Trpeza carske Srbije: Evo šta se jelo na DVORU cara Dušana (RECEPTI)

Meso je uvek predstavljalo najznačajniji deo ishrane

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Printscreen/Youtube Srbija Global/Pixabay

U Srbiji se oduvek dobro jelo, a naročito bogat repertoar hrane je bio u srednjem veku.

Na dvoru prvog srpskog cara, Dušana Nemanjića, dobre hrane nikada nije nedostajalo. Sa velikom teritorijom stigli su i novi začini, nove vrste mesa, kao do tada nepoznati recepti.

Uvek se jelo mnogo mesa – divljač, riba, pernata živina, suvo meso i naravno, slanina.  Posebno je cenjeno bilo meso od ovna, a sa primorja se na dvor donosila i morska riba, hobotnice, kao i usoljena ikra.

Foto/Pixabay.com/roymungez

Posle Dušanovih osvajanja, Srbi su imali svoje solane u Albaniji i Grčkoj. Od ostalih začina, koristio se biber, majčina dušica, hajdučka trava, metvica, a dopremani su šafran, cimet, mirođija, karanfilć, dok je med najčešće zamenjivao šećer.

Povrće nije bilo previše popularno. Zvalo se zelje, a kada bi pominjali “ljuto zelje” mislili su na luk i rotkve. Tu i tamo, mogao je da se pojede crni i beli luk, kupus, zelena salata, rotkvice, maslačak, blitva i dosta vrsta pečuraka.

Osim mesa, mleko i svi proizvodi od mleka (sir, kajmak) su bili rezervisani za posebne prilike i vlastelu. Neka “stara” srpska jela tada su bila “mlada”, pa su se kako na dvoru tako i među običnim svetom, jele gibanice, proja, cicvare, popare…

Šljive punjene kozijim sirom u slanini

Foto/Pixabay.com/phouavang82

Postoje podaci da je ovo jelo bilo u upotrebi u Srbiji 1393. godine.

Suve šljive se potope u vodu da omekšaju, izvade se, ocede i osuše. Kada im se odstrane koštice, na njihovo mesto stave se orasi u komadima i kozji sir. Sve se obmota tanjim šnitama slanine i peče na žaru. Jelo se obično služilo na komadićima pšeničnog ili ražanog, zapečenog hleba.

Piletina u medu

Foto/Pixabay.com/RitaE

Ovo jelo datira iz XII veka, a poznato je da se služilo na dvoru od vremena Stefana Prvovenčanog.

Pileće grudi se blago usole i dobro istrljaju medom. Meso se ostavi da odstoji dva sata, pa se uvalja u pšenično brašno i prži na masti dok ne dobije zlatnu boju. U posudu u kojoj se meso pržilo sipa se belo vino, beli luk i malo majčine dušice, pa se tim sosom preliva meso i tako se služi.

Biftek sa belim lukom

Foto/Pixabay.com/Free-Photos

Ovaj recept datira sa kraja XIII veka.

Srednje komade junećeg bifteka iseckajte i potopite u rasol od kupusa da odstoje jedan dan. Onda se izvade, prosuše se i istrljaju belim lukom i maslinovim uljem. Tako pripremljeno meso se peče na žaru. Gotovo meso se preliva sosom od crnog vina, meda, pečuraka i kupina koji se pšeničnim brašnom povezuje do srednje gustine.

Kuvano jelo koje će vas vratiti u bakinu kuhinju: Savršen recept za svinjski krompir paprikaš (VIDEO)

Slana poslastica: Piletina sa pečurkama kakvu do sada niste probali (VIDEO)



Izvor: Objektiv.rs, istorijskizabavnik.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar