Tajni jezik suza: 8 najčešćih razloga zašto BEBE PLAČU!

Bebe na ovaj način komuniciraju sa roditeljima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto Freepik.com

Verovatno bismo voleli da je odgovor na pitanje zašto bebe plaču, univerzalan, odnosno, da “jedna mera važi za sve” ali to, nažalost, u životu ne ide tako. Činjenica jeste da bebe i na taj način komuniciraju sa svojim roditeljima i signaliziraju na određenu nelagodu.

Naravno da bi sve bilo lakše da vaše novorođenče može da vam otvoreno kaže “alo, mama, tata, gladan sam bre, OPET mi je puna pelena, šta će mi ova traka za kosu KAD JA NEMAM KOSU, umorna sam, spava mi se, neću da spavam…”
Ali ćete, do ovog stadijuma komunikacije, malo popričekati…

Dakle, bebe plaču jer im nešto treba. Voilà, eto odgovora, eto rešenja svih problema! Zvuči lako? Ali samo kad bismo se šalili. Međutim, odgovor je mnogo komplikovaniji, a to će vam reći i svaki roditelj željan par sati sna, nakon celonoćnog tabananja i nunanja novorođenčeta.

Zato prolazimo kroz najčešće razloge zbog kojih vaša beba plače

Foto/Freepik.com

Gladna je

Glad je jedan od najčešćih razloga, pa imajte ovo na umu.

Bebe imaju male stomake, pogotovo novorođenčad, te ne mogu pojesti mnogo mleka. Bilo da bebu dojite ili koristite dohranu, imajte tu informaciju na umu čak i ako vam se čini da nije prošlo malo vremena od poslednjeg hranjenja.

Takođe, mleko iz formule, duže će ih držati sitim. Svakako, vaša beba može da ima samo korist od češćeg konzumiranja mleka.

Neprijatno im je

Ako definitivno nisu gladne, mislite na praktično. Bebe se često žale jer se osećaju nelagodno. Proverite stanje u pelenama ili da li im smetaju određeni odevni predmeti. Možda ih žuljaju dugmici ili drikeri.

Posebno proverite prstiće na nogama jer se često dešava da se neka nit uplete. Takođe, dobro je podsetiti da temperatura u sobi treba da bude optimalna, ne veća od 20°C, jer zapravo može biti da im je hladno ili prevruće.

Foto/Freepik.com

Umorne su

Ako je beba umorna, samo treba da spava, zar ne? Pogrešno. Bebama a pogotovo tek rođenim, često treba malo pomoći da zaspe.

Pokušajte da ih milujete i tiho pevate kako bi ih smirili. Ako ništa od toga ne uspe, postoje neki sjajni trikovi za spavanje beba koje možete iskoristiti na primer – pokušajte da ih umotate u prostirku ili pokrivač kako bi se osećale sigurno i spokojno.

Novorođenčad obično vole da se previjaju jer ih asocira na period dok su bili u materici. Dobro je da u prvim nedeljama života vaše bebe, ograničite posetioce i aktivnosti.

Prevruće im je ili prehladno

Najbolji način da proverite temperaturu vaše bebe je da dodirnete njen stomak, jer su im ruke ili stopala hladniji od ostatka tela.

Iako je teško održavati idealnu temperaturu sve vreme, nemojte se previše opterećivati. Nekad je samo potrebno da sklonite ćebence kojim ih pokrivate ili da ih prekrivate lakšim prekrivačima dok ne uvidite šta im najviše prija.

Najbolji položaj za spavanje beba je na leđima a takođe, dobro bi bilo da bebu ne oblačite u previše slojeva.

Opšte je pravilo da na njih stavite samo još jedan sloj odeće kako bi lakše nivelisali temperaturu tela.

Foto/Freepik.com

Imaju grčeve

Ako ste na ivici živaca i u nemoći vrištite u sebi dok pokušavate da otkrijete razlog plača svoje bebe, moguće da su u pitanju grčevi.
Grčevi uteruju strah u kosti i najneustrašivijim roditeljima – što i ne čudi. Beba sa grčevima neprestano plače i bez obzira na sve što radite, ne možete da ih utešite.

Plakanje često počinje u ranim večernjim časovima i traje nekoliko sati dok se previše ne izmore. Da bi smirili bebu, često ćete sebe dovesti u situaciju da radite najbizarnije stvari – od čudnih plesova i skakutanja po kući, do upotrebe zvuka usisivača ili čak i mašine za veš.

Dokazano je da ciklus centrifuge najbolje deluje. Ako ni to ne pomogne, probajte da im masirate stomačić ili da ih stavite u auto-sedište i naoružani strpljenjem, krenite u kratku vožnju.

Niko ne zna pravi uzrok nastanka grčeva. Kao mogući uzroci spominju se problemi sa probavnim sistemom, usporeni rad creva, gutanje previše vazduha ili ispijanje kravljeg mleka.

Statistika pokazuje da jedna od pet beba ima ove probleme i to najčešće oko trećeg meseca.

Beba nije ni gladna ni umorna, čista je i nema grčeve. Pa zašto moja beba plače?

Čak i tek rođenim bebama treba društvo ili igralazak napolje. Ne morate trošiti bogatstvo na igračke, niti pribegavati upotrebi mobilnih telefona – zveckanje ključevima ili čak priborom za jelo, može dugo da im drži pažnju.

Dopustite bebi da vas gleda gleda dok je u kolicima ili sedalici. Pričajte im i pevajte i dopuste da razgovara sa vama na svojstven “bebeći” način..
Upamtite da ste im vi najbolji plejmejker kog su ikada imali.

Foto/Freepik.com

Žele da ih držite

Bebe su vrlo taktilna mala bića i treba im zagrljaj. Takođe vole da vide lica svojih roditelja i čuju njihov glas, čak i da slušaju otkucaje srca.

Njihov plač može biti način na koji traže da vam budu bliže.  Iako vam neko može reći da ćete ih na taj način “razmaziti”, tokom prvih nekoliko meseci života bebe, to jednostavno nije moguće. A ako vas bole ruke, probajte prednji nosač ili marame.

Bolesne su
Ako je vaša beba bolesna, njihov plač bi mogao biti jači nego inače.
Ako je njihov plač glasniji nego uobičajeno, pogotovo ako ga prati povraćanje, dijareja, temperatura, osip ili otežano disanje, hitno se obratite lekaru ili babici.

Foto/Freepik.com

Zapamtite

Sve bebe plaču, bez obzira na to što njihovi roditelji kažu. Čak najmirinija novorođenčad će svakodnevno vežbati pluća najmanje jedan sat a obično mnogo, mnogo više. Svako ko vam kaže drugačije, laže.

Slušanje plača vaše bebe može slomiti i  najhrabrije roditelje i pretvoriti vas u premorene i očajne.
Krik novorođenčeta tu je da izazove hormonski “nalet” majke, zbog čega se oseća anksiozno i primorava je da “uradi nešto.”

Ako očajavate, položite bebu u krevet gde je na sigurnom i napravite pauzu od 10 minuta. Nazovite prijatelje ili rodbinu ili se obratite nekoj od brojnih grupa za podršku roditeljima.



Izvor: Objektiv.rs, https://www.goodtoknow.co.uk/

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar