Najlepši letnji cvet: Sledite ovih 6 pravila da bi vam BOŽUR uspeo i DUŽE trajao

Lako se prilagođava različitim uslovima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com/nile

Božur je višegodišnja biljka, koju mnogi gaje zbog prelepih cvetova koje poseduje, a koji su idealni za svačiju baštu.

Osim estetskog momenta, božur je i biljka koja ima izuzetno prijatan miris, čiji intenzitet varira od temperature i doba dana.

Iako je cvetanje božura već u punom jeku, nije kasno da se pripremite za novu sezonu sadnje kako biste još više uživali u ovom raskošnom cveću.

Božur, božuri
Foto/Pixabay.com/diference

1. Plitka sadnja

Božur će najbolje uspeti ako se plitko zasadi. Ukoliko se posadi preduboko, neće procvetati. Stabljike sa pupoljcima posadite do dva centimetra ispod površine.

2. Puno sunca i vode

Božurima treba vlaga, ali zemlja u koju ćete ih posaditi mora biti dovoljno propusna. Takođe, ovo cveće če najbolje cvetati na suncu.

Božur, božuri
Foto/Pixabay.com/nile

3. Budite strpljivi

Treba im i do tri godine da porastu do svoje pune veličine. Kada jednom procvetaju u punom sjaju, krasiće vrt i do 50 godina. Lako se prilagođavaju novim uslovima kod presađivanja.

4. Presađivanje

Što opreznije okopajte božur oko korena i jednostavno prebacite na novo mesto. Mogu se i razdeliti kako bi dobili još više raskošnih cvetova. Na svakom odvojenom delu treba da imate barem tri zdrava pupoljka.

Božur, božuri
Foto/Pixabay.com/JillWellington

5. Savršeni za vazu

Božuri mogu da stoje u vazi oko pet dana. Međutim, kako bi biljka imala dovoljno cvetova koji se mogu urezati za vazu, takođe je potrebno strpljenja (ne očekujte previše u prve tri godine).

6. Mravi su dobri za božure

Ne pokušavajte da se rešite mrava sa pupoljaka, jer im oni uopšte ne štete. Najviše ih ima kada pupoljci počnu da otiču, zato što se hrane njihovim sokovima. To im čak i  pomaže da se što pre otvore. Kada božuri u celosti procvetaju, mravi će nestati.

VEČNA MLADOST u vašoj bašti: AGERATUM cveta od maja, pa sve do početka zime

Cveće koje UVEK uspeva: Ovo su NAJBOLJE biljke za vašu terasu



Izvor: Objektiv.rs, Zadovoljna.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar