Pustite EMOCIJE da vas preplave: Plakala je danima, a onda je kroz SUZE pronašla MIR

Nekada je najlakše isplakati se

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Unsplash.com/aliyah_jamous

Plakanje se često posmatra kao znak slabosti, ali ono krije brojne prednosti.

Naučno je dokazano da plakanje poboljšava raspoloženje, odnosno može da ublaži osećaj tuge, pomaže da lakše zaspite, ublažava bol, stimuliše proizvodnju endorfina, umiruje i vraća emocionalnu ravnotežu.

Kendis Mekdov, novinarka i književnica, podelila je svoje emotivno iskustvo, nakon objavljivanja svog romana.

Foto/Unsplash.com/ivan_aleksic

Poslednji put sam se dobro isplakala u januaru ove godine. Sećam se jer je to bilo nakon objavljivanja mojih memoara i prve knjige. Osećala sam navalu emocija i plakala većinu dana. Kroz te suze sam na kraju uspela da pronađem mir. Ali trebalo mi je da se isplačem, priznaje Kendis.

Kada sam objavila taj roman, u meni se javio ogroman nalet teskobe. Da stvar bude gora, moja najbolja prijateljica iz detinjstva osetila je da sam je prikazala kao lošu drugaricu kada je pročitala knjigu, te su me preplavile emocije zbog kojih sam počela da preispitujem sebe.

Da li će moja priča probuditi ljude? Da li je jasno šta pokušavam da prenesem na stranice knjige?

Foto/Unsplash.com/jonas_jacobsson

Svakog trenutka sam bila sve skeptičnija i počela sam da sumnjam u sve. Preplavio me je strah i usledile su suze. Mučila me je odluka da li  uopšte da podelim moju priču sa ljudima. Ali, kada sam izdvojila vreme da se izborim s osećanjima, osetila sam se jačom i spremnijom za izlazak pred svet, priča Kendis za portal Healthline.

Suze su “izgovorile” sve što ja nisam mogla. Lako saosećam s ljudima i mogu da osetim njihovu bol.Verujem da sam to nasledila od svoje majke. Ona je plakala dok je gledala filmove, TV emisije, razgovarala s nepoznatim ljudima. Sad kad sam u tridesetima, primećujem da sam sve sličnija njoj, što i nije toliko loše.

Mislim da je to zato što se, kako postajem starija, više brinem o svom životu i tome kako utičem na druge. Više razmišljam o tome kakav trag želim da ostavim na Zemlji.

Pustite suze da teku

Foto/Pixabay.com/victoria_borodinova

Jednom prilikom sam čula kako nepoznata starija žena govori: “Suze su samo tihe molitve” i svaki put kad zaplačem, setim se tih reči. Ponekad ne možete ništa drugo da učinite, negó da se prepustite da vas preplave emocije. Baš kao kiša, suze deluju kao sredstvo protiv lošeg raspoloženja, ispirajući prljavštinu i nakupljene emocije, uz otvaranje za neke nove.

Naučila sam da mi suzdržavanje od emocija ne donosi ništa dobro. Znam da ću se, nakon što se stvari slegnu, osećati puno bolje ako se isplačem.

Sledeći put kad osetite potrebu da zaplačete, pustite da vas preplavi taj nalet. Osetite, udahnite i zadržite taj osećaj, jer ste doživeli nešto posebno. Nema potrebe da se stidite. Nemojte dozvoliti da vam iko govori o vašim osećanjima, ili o tome kako bi trebalo da se osećate. Vaše suze su vredne.

Te suze će možda delovati kao sredstvo za ozdravljenje koje će vam pomoći u trenutku kad vam to najviše treba, zaključuje ova književnica.

Da li je neko mogao da spase Mrdakovića? Ovih 10 činjenica o samoubistvu svi treba da znamo

Šta je smehoterapija? Pobedite nervozu i stres za nekoliko minuta



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar