Šta je smehoterapija? Pobedite nervozu i stres za nekoliko minuta

Možete da probate sami, kod kuće

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com/Stock Snap

U poslednje vreme se svi borimo sa stresom, a najbolje oružije protiv njega je upravo smeh. Tako aktiviramo veliki broj mišića i izlučuje se hormon sreće endorfin. Istraživanja su pokazala da on takođe pozitivno utiče na krvotok, rad srca i pluća, kao i na imunološki sistem Međutim, ako naterate sebe da se smejete i to počne kao lažni smeh, skoro će postati iskren.

Smehoterapija je posebna tehnika koja želi da poboljša psihičko i fizičko zdravlje putem smeha. Ovo je moderna tehnika alternativne medicine koja praktikuje dva tipa smeha.

Aromaterapija kao rešenje: Miris koji mogu da vam pomognu da se rešite stresa

Prva vežba: Stanite na vrhove prstiju i podignite ruke uvis. U isto vreme kroz smeh izgovorite glasno slog “ha”. Ostanite u tom položaju nekoliko sekundi i brzo spustite ruke i vratite se u normalan položaj. Ponovite isto sa slogovima “he”, “hi”, “ho” i “hu”.

Druga vežba: Stanite stabilno, s polurazmaknutim nogama, opustite ramena, opustite mišiće lica, osmehnite se, zatvorite oči i setite se neke simpatične ili komične situacije kojoj ste prisustvovali. Zatim dišite duboko i izdišite presečeno. Počnite da izdišete sa slogovima iz prethodne vežbe. Počeće kao lažni smeh, ali će veoma brzo prerasti u iskreni.

Treća vežba: Stanite ispred ogledala i menjajte izraze lica. Pravite grimase, smejte se. Možete da radite i u paru s nekim tako što ćete imitirati jedno drugo.

Dobro je čitati pred spavanje: Uklanja stres i poboljšava koncentraciju

Četvrta vežba: Dokazano je da je dečji smeh nešto što može da nasmeje svakoga. Savetujemo vam da na internetu nađete snimak dečjeg smeha i odmah ćete i vi početi da se smejete.



Izvor: Objektiv.rs, Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar