Njeno srce je presađeno Ivanu: Emilija je preminula, ali je spasla još dva života (FOTO+VIDEO)

Porodica Dinev, koja je pre nekoliko dana izgubila voljenu majku i suprugu, pristala da donira srce i bubrege preminule

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Printscreen/Facebook

Na Univerzitetskoj klinici za državnu kardiohirurgiju u Skoplju uspešno je urađena prva transplantacija srca u Severnoj Makedoniji od preminulog donatora.

Donator srca je preminula Emilija Dineva (43) iz Dorjana, a srce je presađeno 54-godišnjem pacijentu.

“Ovim smo ispisali istoriju jer je prvi put u našoj zemlji napravljena transplantacija srca od preminulog donatora. Prvi put su ujedinjeni kapaciteti, iskustvo i ekspertiza naših vrhunskih kardiohirurga”, rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče.

Ukazao je na to da transplantacija ne bi bila moguća bez altruizma, jer je porodica Dinev, koja je pre nekoliko dana izgubila voljenu majku i suprugu, pristala da donira srce i bubrege preminule.

Dva bubrega istog donatora su na Klinici za uroligiju transplantirani dvojici pacijenta sa hroničnom bubrežnom insuficijencijom, koji su godinama bili na dijalizi.

Doktor Kristijan Bundovski, deo tima koji je uradio transplantaciju, na Fejsbuku je objavio fotografije i snimak na kojem se vidi kako je protekla operacija.

“Kasno noću, dok je grad spavao u 02:43, srčani udar… U Republici Makedoniji, na Univerzitetskoj klinici za državnu kardiološku hirurgiju, izvršena je PRVA TRANSPLANTACIJA SRCA! Vredne ruke i pametne glave naših vrhunskih stručnjaka na čelu sa prof. dr Saškom Jovevom, u ovom vanrednom stanju učinili su čudo… pisali su istoriju! U uslovima pandemije, u uslovima straha, u uslovima beznađa… čovečanstvo i ljubav su pobedili”, napisao je doktor na Fejsbuku.

Foto/Printscreen/Facebook

On je dodao kako je “ovo cena za sve one besane noći nad knjigom, pobeda svake suze i tuge za izgubljenim životom”.

“Hirurški tim je ovo remek delo izveo sa izuzetnom profesionalnošću, preciznošću i pažnjom, a kada bi sve milimetarske poteze pretvorili u beleške, u operacionoj sobi broj 2 večeras je svirala simfonija “Život”! Čestitamo”, napisao je Bundovski.

Operacija je izvedena u petak uveče i trajala je šest sati, a izveo ju je tim kardiohirurga u kom su bili Saško Jovev (Državna kardiohirurgija), Žan Mitrev (Klinika “Žan Mitrev”) Aleksandar Nikolić (Adžibadem Sistina) i anesteziolog Maja Mojsova (KARIL).

Nikolić je ranije bio načelnik Centra za kardiohirurgiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

Emilija Dineva iz Dojrana prošle nedelje doživela je saobraćajnu nesreću na motoru. Pretrpela je trajnu povredu mozga i za život se borila od ponedeljka. Nažalost, preminula je u petak uveče. Njeno srce i bubrezi spasli su tri života.

Njeno srce donirano je Ivanu Ognenskom (54), koji se oporavlja nakon uspešne operacije koja mu je spasila život.

Njegov sin izrazio je saučešće porodici preminule, ali im je zahvalan što su svojim činom spasili život njegovom ocu.

Kako prenose makedonski mediji, nakon oporavka Ognenski će se upoznati sa porodicom Dinev.

Prvi slučaj u Evropi: Ženi (45) je korona razorila pluća, ŽIVOT joj je spasila transplantacija



Izvor: Plusinfo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar