Električni uređaji mogu da vam ugroze život, a PUNJAČI za mobilni su posebno rizični, evo i zašto

Iako većina ima običaj da ostavi punjač u utikaču tokom čitavog dana, to se ne preporučuje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Pixabay

Nesrećni slučajevi izazvani strujnim udarima u domaćinstvima nisu retkost, upozoravaju stručnjaci. Bela tehnika, mali kućni aparati i drugi uređaji “prikopčani” na električnu mrežu potencijalno mogu izazvati tragediju.

Jedan od uređaja koji je odavno postao deo svakodnevice jeste punjač za mobilni telefon. Iako većina ima običaj da ga ostavi u utikaču tokom čitavog dana, to se ne preporučuje, između ostalog i zbog pretnje da izazove požar u slučaju strujnog udara.

Ovakvi incidenti srećom su retki, posebno u gradovima, ali nije naodmet ostati oprezan, posebno ako kupujete jeftinije varijante punjača.

Pazite na kablove

Neki od slučajeva u kojima se preporučuje isključivanje jesu ako vaša kuća nema gromobran, ukoliko vam se punjač pregreva i zuji (kada bi ga trebalo i zameniti) i ako imate kućne ljubimce koji mogu pregristi kabl ili ogoliti žice.

Poslednja stavka je posebno opasna jer gole žice povećavaju rizik od strujnog udara. Imajte na umu i da punjače često premeštamo po kući, savijamo njihove kablove, što vremenom oštećuje izolaciju i stvara pukotine u zaštiti.

Pixabay

Evo i nekoliko saveta za zaštitu kablova:

Pri uklanjanju iz utikača držite rukom punjač, a ne kabl

Nemojte savijati kabl

Izolir trakom zaštitite mesta spajanja kabla sa konetorima

Krajeve kabla provucite kroz manje opruge i tako zaštitite od prelamanja i stvaranja pukotina.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar