Želite da vam DETE postane MILIONER? 5 načina da mu u tome POMOGNETE

Učite ih od malih nogu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Unsplash.com

Svet je prepun priča o milijarderima koji su počeli od nule i postigli neverovatan uspeh.

Elon Mask, Leri Pejdž, Mark Zukerberg i Opra Vinfri su samo neki od njih.

Mnogi roditelji se, duboko u sebi, nadaju da će i njihovo dete postati jedno od najbogatijih i najmoćnijih ljudi u svetu. Ali, postavlja se pitanje kako odgajati dete da bude uspešno.

Iako ne postoji proveren recept i univerzalan savet, sajt “Bright Side” je izdvojio nekoliko edukativnih saveta i tehnika koje već danas možete da počnete da koristite, a koji povećavaju šanse da vaša deca postanu uspešnija.

Foto/Pixabay.com

1. Razgovarajte sa svojom decom o novcu

To nije nešto što možete da uradite, to je nešto što bi trebalo da uradite. Novac nikada ne bi trebalo da bude tabu tema. Dete mora da zna odakle dolazi novac, za šta se koristi i kako ga zaraditi.

Pokušajte da u prodanici njihovu pažnju usmerite na cene, a dete će rado biti deo procesa kupovine. Za početak može da odabere nešto sa vašeg spiska za kupovinu i da vam kaže koliko to košta. Tada će shvatiti zašto, na primer, skuplja pasta za zube ostaje na polici, a jeftinu ubacite u korpu.

Ono što bi takođe trebalo jeste da objasnite detetu šta i vi i vaš partner radite na poslu, zašto svakodnevno odlazite tamo i koliko ste plaćeni.

Čak i prilikom planiranja sledeće kupovine ili odlaska na odmor pomenite finansijsku situaciju i financsijske planove.

Foto/Unsplash.com

2. Pošaljite dete da samo ode u kupovinu

Naravno, za početak možete i vi da budete u njegovom društvu, ali ga pustite da napravi spisak, odabere stvari sa njega, prebroji novac na kasi i, na kraju, plati račun.

To ne moraju biti velike kupovine, kao što su nedeljne. Počnite sa jednostavnijim zadacima.

Montessori škole širom svieta praktikuju ovu metodu finansijskog obrazovanja. Studenti odlaze u prodavnicu i kupuju proizvode za ostale prijatelje sa kojima dele učionicu, kao što su voće za ručak ili sastojci za pečenje hleba koji će zajedno umesiti.

Foto/Pixabay.com

3. Igrajte igre povezane sa ekonomijom

Igre, kao što je Monopol, su odlične, jer njihovi učesnici mogu brzo da nauče o ulaganjima, imovini, obvezama i porezima. Ako imate malu decu, pokušajte da se igrati banke, prodavnice, ili bilo koje slične igre koja će im ilustrovati kako funkcioniše svet finansija.

U svetu postoje i tematski parkovi u kojima se deca pretvaraju da su odrasla osoba i upravo oni mogu da vam pomognu da podignete ovu vrstu igre na viši nivo. Tamo vaše dete može da glumi da radi kao blagajnik ili direktor banke i da zaradi novac koji kasnije može da potroši.

Foto/Pixabay.com

4. Teorija o tri kasice prasice

Robert Kiosaki, autor knjige “Rich Dad Poor Dad”, i Mark Alen, autor knjige “The Millionaire Course”, promovišu ovaj koncept u svojim knjigama. Vašem detetu su potrebne tri ili četiri kasice prasice da bi u svakoj od njih štedelo za neku drugu svrhu.

Osim što će naučiti kako da štedi, ovako će naučiti i kako da raspolaže novcem.

Recimo, jedna od tih kasica prasica može biti namijenjena isključivo za štednju, druga za ulaganje (kupnja nove igračke), treća za troškove (plaćanje djetetove izvannastavne aktivnosti), a četvrta za pomoć drugima. Posljednja od ovih kasica prasica naučit će dijete da je, osim zaraditi, dobar osjećaj i vratiti, odnosno pokloniti. Na primjer, svoj novac može iskoristiti za kupnju hrane za napuštenog mačića.

Foto/Pixabay.com

5. Objasnite detetu zašto ne može da dobije sve što poželi

Kada dete nasred prodavnice krene da vas moli da mu kupite igračku, objasnite mu da niste zato došli u kupovinu. Takvim odgovorom se dotičete teme planiranja, određivanja prioriteta i autoriteta roditelja.

Možete da mu kažete da ćete prilikom kupovine njegovog rođendanskog poklona imati na umu da je želeo baš tu igračku ili se sa detetom dogovorite koliko često ćete kupovati igračke. Tako će ono znati šta može da očekuje, a naučićete ga i strpljenju, kao i postavljanju ciljeva.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Bitan je BALANS: Naučite da prihvatite NEGATIVNE EMOCIJE kako biste postali POZITIVNI

“Bolje mi je sa drogom, nego sa Bogom”: Ispovest heroinskog zavisnika koji se zamonašio na Svetoj Gori



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar