Uzgojem ove LEKOVITE BILJKE možete da zaradite i do 9.000 EVRA GODIŠNJE

Može da bude vrlo isplativ posao

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Biološku raznovrsnost flore Republike Srbije čine 3.272 vrste, a Srbija je jedan od centara biodiverziteta u svetu. Smatra se da je od tog broja 700 vrsta lekovitih biljaka, od kojih je 420 zvanično registrovanih i opisanih, dok se u prometu nalazi 280.

Do lekovitog bilja se dolazi na dva načina: gajenjem i sakupljanjem u prirodi. Površine pod gajenim lekovitim, aromatičnim i začinskim biljkama u Srbiji variraju od 2.000 do 3.000 hektara godišnje, pri čemu se najviše gaji 20-25 vrsta: pitoma nana, kamilica, morač, timijan, beli slez, peršun, neven, mirođija, bosiljak, origano, žalfija…

Foto/Pixabay.com

Za proizvodnju belog sleza, čije gajenje traje godinu dana, ulaganje iznosi oko 1.200 evra po hektaru, a prihod može da dostigne čak 9.000 evra! Ulaganja u obradu zemljišta, pripreme za sadnju i berbu za gajenje sedmogodišnje biljke matičnjaka na jednom hektaru iznose oko 1.200 evra i to samo u prvoj godini, dok su prihodi od druge do sedme godine oko 6.000 evra godišnje.

Sakupljanjem lekovitog bilja u Srbiji se bavi i od toga živi 4.000-5.000 građana, dok se otkupom bavi 30 do 40 manjih i većih firmi. Najviše se obezbeđuje: kleka, lipa, zova, hajdučka trava, kantarion, beli slez i majčina dušica.

Foto/Pixabay.com

Procenjuje se da površine pod lekovitim, aromatičnim i začinjskim biljem u Srbiji mogu biti i dva-tri puta veće. Uvozimo eterična ulja, kozmetičke i druge prerađene proizvode od lekovitog bilja. Izvoz se povećava iz godine u godinu. U 2017. godini iz Srbije je izvezeno lekovitog bilja u vrednosti od 16 miliona dolara.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Sada je idealno vreme za presađivanje biljaka: Evo koja je zemlja dobra za saksije

Želite da privučete ljubav, sreću i uspeh? Odmah nabavite ove 3 biljke



Izvor: Objektiv.rs, agromedia.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar