Gagi Jovanović o legendarnoj predstavi: “Zauvek ću ostati veran idealima Don Kihota”

"Petar Kralj je bio najbolji izbor za Sanča Pansu"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Printscreen/YouTube

Na sceni Opere i teatra Madlenianum pre 15 godina odigrana je predstava “Don Kihot” u režiji i izvedbi Dragana Gagija Jovanovića, publika će imati prilike da je ponovo pogleda onlajn u nedelju 17. maja, a šta su danas vetrenjače i ko su divovi protiv kojih se bori slavni junak, kao i kako je kada ti Petar Kralj igra kopljonošu i rame uz rame se borite za bolji svet, govorio je glumac za Tanjug.

“Naš junak, vitez od La Manče, delovao je kao neki smešni čikica kada smo delo čitali kao deca, a imali smo i njegovog još smešnijeg kopljonošu Sanča Pansu. Zajedno su putovali po svetu boreći se protiv zla – i to je bilo dovoljno za taj uzrast”, priča Jovanović.

“Travijata”, “Triptih” i fenomenalni Gagi Jovanović u ulozi Don Kihota: Uzbudljiv program pozorišta Madlenianum (VIDEO)

Međutim, kada na red dođe i drugo čitanje, obično u polu-zrelom studentskom dobu, tada shvatimo, kaže, da je ono što je nekada bilo toliko smešno – sada je u stvari veoma tužno.

“Shvatiš zapravo šta su vetrenjače, zli divovi, crni đavli… Počneš da poštuješ ideale čudaka koji veruje u bolji svet i bori se za njega ne štedeći svoj život u borbi protiv zla”. “Strma staza viteštva”, kaže vitez od La Manče, a kako ističe Jovanović, on se nje drži, ne samo na profesionalnom, nego i na ličnom planu.

Diva srpskog glumišta: Pokrajinsko priznanje dodeljeno Miri Banjac

“Trudim se da ne skrećem i ostanem veran jednom od mojih vođa, koga sam eto, imao čast da oživim na sceni”, kaže glumac.

Odabir Sanča Panse nije mu teško pao, jer mu je, kako se priseća, Petar Kralj bio prvi izbor, “ne samo zato što je bio najbolji na ovim prostorima, već i na celom svetu”: “Bio je to čovek predivne duše, čovek ispunjen ljubavlju prema svima i svemu, profesionalan, posvećen, kreativan, lucidan, zaigran, dakle, bio je glumac, glumčina – doktor primarijus”, ističe on.

Onlajn repertoar Narodnog pozorišta: Uživajmo u glumi velikana srpskog glumišta

Kada bi danas radio komad “Don Kihot” publici bi, kako ističe, jasno prikazao šta su vetrenjače i divovi ovog vremena: “To su velike korporacije, organizacije ali i ljudi koji ne misle na druge ljude, nego na svoj profit. Vetrenjače su visoke tehnologije koje su dovele do masovne otuđenosti”. Ističe da naša najvrednija zaostavština jeste kultura, jer bez nje – mi smo izgubljene ovčice koje tumaraju okolo u potrazi za boljim pašnjacima.

Pozorište uvek nađe put do publike

Što se tiče trenutnog stanja u pozorištu i emitovanja predstava onlajn, ističe da je pozorište postojalo otkada postoji i čovek, da se se u prvobitnim ljudskim zajednicama održavali nastupi koji su ljude opuštali nakon svakodnevnih stvari, a smeh im je bio odušak.

“Predstave su se igrale i u vreme velikih ratova i epidemija. Zato mislim da je pozorište kao voda koja će na kraju naći svoj put do publike. Narodu treba hleba i igara, hleba za sada ima, ali bez duševne hrane nikada nećemo biti siti”, zaključuje Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar