Kada PARADAJZ treba da stavljamo u FRIŽIDER i kako da mu produžimo ROK TRAJANJA?

Sledite ove korisne savete

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Navikli ste da držite paradajz u frižideru, ali niste sigurni da li time pravite grešku.

Evo prave istine o tome kako treba da ih čuvate, a nudimo vam i korisne savete kako da im produžite rok trajanja.

Ako se pitate da li paradajz treba da bude u frižideru, odgovor je da – ukoliko je već sazreo.

Ceo, zreo paradajz treba držati u frižideru, ali bi trebalo da ga zagrejete na sobnoj temperaturi pre nego što ga pojedete.

Dobićete na boljem ukusu ako ih ostavite da odstoje van frižidera dan ili dva (pa čak i sat vremena) pre nego što ih pojedete.

Foto/Pixabay.com

Prezreli paradajz koji je suviše dugo ostavljen na toploti treba staviti u frižider, kako bi se usporio proces kvarenja.

Ako su previše gnjecavi da biste ih jeli, nemojte da ih bacite! I dalje su odlični za pravljenje sosa od paradajza.

Sa druge strane, ako paradajz koji ste kupili nije dovoljno zreo, ostavite ga na kuhinjskom pultu nekoliko dana dok ne postane sočan i mekan.

Stvaljanje nedovoljno zrelog paradajza u frižider je loša odluka, jer niko ne želi tvrd paradajz na domaćoj pici. Baš kao i pomorandže, nedovoljno zreo paradajz bi trebalo da držite van direktne sunčeve svetlosti, kako biste sprečili da se uplesnjivi. Takođe, možete da ih stavite u papirnu kesu kako biste ubrzali proces sazrevanja.

Ako ste već odsekli pola paradajza, druga polovina mora da se stavi u frižider.

Kako da vam paradajz duže traje

Foto/Pixabay.com

Rok trajanja paradajza je oko nedelju dana van frižidera i oko dve nedelje u frižideru.

Ipak, možete da produžite život paradajza sledeći ove savete:

Sačekajte da paradajz potpuno sazri pre nego što ga stavite da se hladi.

Držite ih na gornjoj polici pored vrata frižidera. Ovo je nešto toplije mesto (niko ne voli ledeni paradajz).

Isecite sve njihove stabljike i zelene delove, pošto to ograničava mogućnost da se gubi vlažnost, što će im pomoći da duže ostanu sočniji.

Foto/Pixabay.com

Prvo iskoristite paradajz koji je mekaniji i gnjecaviji od drugih – takav će istruliti pre ostalih.

Špajz ili hladni podrum je sjajno mesto za zreli paradajz koji ne planirate odmah da pojedete.

Ako imate dosta njih koji su prezreli, a ne želite da ih bacite – zamrznite ih. Ali znajte da su tekstura i izgled možda pomalo kašasti kada se odmrznu, pa ih koristite za nešto poput sosa ili supe. Takvi mogu da traju i oko dva do tri meseca.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Neke nemaju ni ukus ni miris: Kako da razlikujete UVOZNE od DOMAĆIH JAGODA

Zagarantovani užitak: 3 recepta za špagete koje ćete zavoleti na prvi zalogaj



Izvor: purewow.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar