Počela je sezona jagoda i ovo je definitivno mesec kada one mogu da se nađu na svim pijacama i u svim supermarketima. Ipak, kad ih kupimo, primećujemo da većina nema ni ukus ni miris, zbog čega svi prvo pomislimo – odakle ove jagode uopšte dolaze?
Jagode najčešće dolaze iz Španije, Grčke i Turske. Uvezene jagode stižu malo ranije nego one domaće, a preprodavci ih najčešće prepakuju i prodaju lažno tvrdeći da su uzgojene kod nas. Upravo zbog toga se i nameće pitanje – kako prepoznati uvozne jagode?
Kako ne biste bili u zabludi, treba da znate da su i domaće jagode tretirane pesticidima kako bi se zaštitile od napasnika i što duže ostale sveže, ali ipak se od uvoznih najviše razlikuju po mirisu i ukusu.
Domaće jagode imaju intenzivan, prepoznatljiv miris i slađe su i sočnije od uvoznih i one nemaju jednak ukus na svim stranama jer ih sunčevi zraci ne obasjavaju ravnomerno tokom rasta.
Takođe, domaće jagode možemo prepoznati i po obliku. Retko kad su sve iste veličine i boje. Brže propadaju jer su tretirane s mnogo manje pesticida od uvoznih, koje se, da bi do nas stigle cele i sveže, dodatno tretiraju.
Najzdravije sezonsko voće: JAGODE su odlične za vaše ZDRAVLJE zbog ovih 5 RAZLOGA
Dodatna stvar koja odaje uvozne jagode je peteljka – na domaćim je uvek bledozelena, a takva je zato što su nedavno ubrane i pune su sitnih semenki.
Za jagode važi da su bolje ako kraće stoje, jer se vitamin C i antioksidansi kojima obiluju gube stajanjem. Zapamtite, najzdravija je ona jagoda koja je sveže ubrana.
Treba ih sa oprezom davati maloj deci jer postoji mogućnost da se, baš kao i kod odraslih, javi neka neželjena reakcija ili alergija, koju obično ne izaziva sama voćka, već pesticidi i slična sredstva kojima su prskane. Zbog toga je preporuka da se jagode, pre konzumiranja, uvek dobro operu.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije – Objektiv.rs
Ukusno, ukusnije… sladoled od jagode: Postanite majstor ove ledene poslastice (FOTO)
Komentari (0)