Dr Kon o dva nova pravila za prelazak granica: Jedno važi za naše državljane, a drugo za strane

Pravila se usvajaju sutra nakon sednice kriznog štaba

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Tanjug

“Oni koji ulaze u Srbiju će morati da imaju PCR test na Covid-19 koji će uraditi u zemlji iz koje dolaze maksimum 72 sata pre dolaska. Ako ga nemaju i ako je u pitanju naš državljanin onda će biti sprovedena samoizolacija uz zdravstveni nadzor. Ako je u pitanju strani državljanin, moći će da uradi test na našoj teritoriji. Ako bude negativan ne mora da bude pod nadzorom “, rekao je dr Kon, čime je odagnao dosadašnje tumačenje da će i naši državljani morati biti u karantinu od dve nedelje.

Dr Kon ističe da to još uvek nije zvanično, te da će se ova pravila i u pismenoj formi usvojiti sutra nakon sednice kriznog štaba.

Ulazak u Srbiju pod ovim uslovima? Drugačije za naše državljane i za strance

A šta je sa ljudima koji će iz Srbije putovati u inostranstvo?

“To sve zavisi od zahteva zemlje u koju se putuje. Ovde će biti obezbeđeni testovi po određenoj ceni na nekoliko mesta, ali još uvek nije do kraja definisano”, zaključio je.

Dr Kon se osvrnuo na dalje ublažavanje mera.

“Jesmo malo zabrinuti, ali efekat povećanog broja kontakta videće se tek za sedam do deset dana. Otvaranje i ublažavanje mera je počelo 27. aprila, frizerski saloni, teretane… Od tada nije bilo povećanja, samo smanjenje obolelih. Otvorio se gradski prevoz, kafići, već 4. maja i i dalje imamo smanjenje. Danas je 1,2 odsto broj novoobolelih u odnosu na testirane i ne postoje brojke koje potkrepljuju naše sumnje, što je dobro. Kada padne ispod jedan, to je momenat kada ću da kažem da i stariji mogu da koriste gradski prevoz uz zaštitnu opremu”, rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rsIzvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar