Zahvaljujući desertu čokoladni mafin koji je postao omiljeni slatkiš na Olimpijskim igrama, ovaj kolač trenutno je jedan od najpopularnijih. Postoji mnogo verzija recepata za njegovu pripremu, ali prema komentarima i deljenjima na društvenim mrežama, recept food blogerke i vrsnog poznavaoca mafina @maja.babic.provereni.recepti je najčešće pominjan.Oni koji su ga isprobali kažu da je savršen čokoladni mafin, sočan, sa komadićima čokolade , koji ostaje svež i nakon nekoliko dana.
Potrebno za 12 komada:
180 g brašna
180 g šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kašičica praška za pecivo
20 g kakaa
20 g griza
150 ml mleka
150 ml jogurta
1 jaje
50 ml ulja
150 g mlečne čokolade
Priprema:
Čokoladu iseckati na kockice srednje veličine.Skuvati griz u 150 ml mleka. U skuvan vruć griz dodati 150 ml jogurta, jedno jaje i 50 ml ulja, pa sve dobro promešati žicom, da ne bude grudvica . U drugoj posudi pomešati ostale sastojke – brašno, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo i prosejan kakao. Dodati tečnu smesu i izmešati u što manje pokreta, tek da se sve sjedini. Na kraju umešati 100 g iseckane mlečne čokolade i opet lagano promešati. Sipati smesu u mafin kalupe do 2/3 visine, pa posuti sa preostalih 50 g iseckane čokolade. Peći na 180°C oko 20 minuta. Ostaviti da se potpuno ohlade.
Komentari (0)