Iako poznat kao zdravo povrće, bogat vitaminima, mineralima i antioksidansima, paradajz ne bi trebalo da jedu ljudi koji imaju određena zdravstvena stanja.
Refluks kiseline i GERB
Refluks kiseline i gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) stanja su koja se karakterišu vraćanjem želudačne kiseline u jednjak.
Prema dijetetičarki Edwini Raj, paradajz je prirodno kiseo, pa ljudi s refluksom kiseline ili GERB-om mogu da osete nelagodu ili pogoršanje simptoma nakon njegovog konzumiranja.
Sindrom iritabilnog creva
Osobe sa sindromom iritabilnog creva često su osetljive na određene namirnice, uključujući one koje su bogate vlaknima ili sadrže specifične šećere, poput fruktoze.
Prema Svetskom gastroenterološkom časopisu, paradajz, posebno ako se konzumira u velikim količinama, može da bude potencijalni okidač za probavne smetnje kod nekih osoba sa sindromom iritabilnog creva.
Intolerancija na histamin
Intolerancija na histamin stanje je koje karakteriše nesposobnost tela da pravilno razgradi i metaboliše histamin. Paradajz se smatra hranom s umerenim do visokim sadržajem histamina, a osobe s intolerancijom na histamin mogu da dožive simptome poput glavobolje, osipa na koži, začepljenog nosa ili gastrointestinalnih smetnji.
Bubrežni kamenac
Prema časopisu Biology, paradajz sadrži oksalate, prirodne materije koje mogu da doprinesu stvaranju bubrežnog kamenca kod osetljivih osoba. Ako ste u prošlosti imali kamen u bubregu ili postoji rizik od razvoja, korisno je smanjiti konzumaciju paradajza i održavati odgovarajuću hidrataciju.
Alergije ili osetljivost
Iako relativno retko, neki pojedinci mogu razviti alergiju ili osetljivost na paradajz. Simptomi alergije mogu varirati od blagih do teških i mogu uključivati kožni osip, svrab, oticanje ili gastrointestinalne smetnje. Ako sumnjate na alergiju ili osetljivost na paradajz, ključno je potražiti savet lekara i, ako je potrebno, podvrgnuti se odgovarajućim pretragama kako bi se utvrdio uzrok vaših simptoma.
Komentari (0)