Ovo je top 10 najskupljih gradova na svetu za iseljenike

Prvih pet mesta nije se promenilo u odnosu na godinu ranije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/Ruslan Bardash

Najveći azijski finansijski čvorovi ponovo su zauzeli prva mesta kao najskuplji gradovi za život međunarodnih radnika, navodi američka konsultantska firma Merker.

Prema njihovoj analizi za tekuću godinu i rangiranju gradova prema troškovima života za 2024. godinu, Hong Kong je rangiran kao najskuplji grad za iseljenike za život, a slede Singapur i Cirih.

Gradovi u Švajcarskoj — Cirih, Ženeva, Bazel i Bern — osvojili su četiri od 10 mesta. Njujork je rangiran na 7. mestu.

Foto: Unsplash/ Mike Enerio

Prvih pet mesta nije se promenilo u odnosu na godinu ranije, ali se London popeo za 9 pozicija sa 17. na 8. mesto.

Istraživanje je uporedilo troškove više od 200 artikala u svakom od 226 proučavanih gradova — uključujući cene stanovanja, prevoza, hrane, odeće, kućnih dobara i zabave.

Njujork je korišćen kao merilo, a fluktuacije valute su merene u odnosu na američki dolar.

Top 10 najskupljih gradova za iseljenike

Hong Kong
Singapur
Cirih, Švajcarska
Ženeva, Švajcarska
Bazel, Švajcarska
Bern, Švajcarska
Njujork, Sjedinjene Države
London, Ujedinjeno Kraljevstvo
Nasau, Bahami
Los Anđeles, Sjedinjene Države

Gradovi u Nigeriji, Pakistanu i Kirgistanu bili su najjeftiniji gradovi za život iseljenika, dok su Lagos i Abudža u Nigeriji pali za 178 odnosno 86 mesta na 225. i 226. mesto.

Foto: Unsplash/Henrique Ferreira

Povećane cene stanova

Visoka inflacija i rastuće ekonomske i geopolitičke tenzije doveli su do povećanja cena stanova, komunalnih usluga, lokalnih poreza i obrazovanja, navodi se u izveštaju Merkera.

– Visoki životni troškovi mogu da dovedu do toga da zaposleni prilagode svoj način života, smanje diskrecionu potrošnju ili čak da se bore da zadovolje svoje osnovne potrebe, istakla je Ivon Traber, Merkerov globalni lider mobilnosti, u saopštenju za štampu.

Osim Nasaua na Bahamima, svi ostali gradovi u prvih 10 prijavili su rast troškova stanovanja od 2023. godine, sa skokom cena od 8 odsto u Hong Kongu i Singapuru, 7 odsto u Njujorku i 6 odsto u Cirihu.

Foto: Unsplash/ visualsoflukas

– Između 2023. i 2024. godine bilo je dosta nestabilnosti u ovim troškovima širom sveta, pri čemu su cene zakupa stanova značajno varirale između gradova, navodi se u izveštaju.

Cene su takođe porasle jer ponuda stanova nije uspela da prati potražnju.

Foto: Unsplash/Vincent Ghilione

– Ovakvi troškovi mogu biti posebno izazovni u oblastima sa visokim rastom stanovništva ili sa ograničenim zemljištem dostupnim za razvoj. Drugi faktori, kao što su troškovi izgradnje i cene zemljišta, takođe mogu uticati na pristupačnost stanovanja, navodi se u izveštaju i dodaje da bi to ostavilo zaposlenima manje raspoloživih prihoda za druge troškove.Izvor: Blic, CNBC

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar