Putin danas stiže u Severnu Koreju: Druga poseta šefa ruske države Pjongjangu u čitavoj istoriji odnosa

Ruski lider će potpisati sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu sa Kim Džong Unom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen Daily mail

Ruski predsednik Vladimir Putin sastaće se danas sa predsednikom Severne Koreje Kim Džong Unom u Pjongjangu, a tokom dvodnevne državne posete ruskog predsednika planirano je potpisivanje sporazuma o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu.

Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu između Rusije i Severne Koreje predviđa nastavak saradnje u oblasti međunarodne politike, ekonomije i bezbednosti, rekao je pomoćnik šefa ruske države Jurij Ušakov.

– U toku je izrada dokumenata koji su planirani za potpisivanje. To se odnosi i na eventualni dogovor o sveobuhvatnom sporazumu o strateškom partnerstvu – rekao je Ušakov, prenosi RIA novosti.

On je istakao da će dokument, ako bude potpisan, biti odraz aktuelne geopolitičke situacije u svetu i nivoa bilateralnih odnosa Rusije i Severne Koreje.

– Sporazum će slediti sve fundamentalne principe međunarodnog prava, neće biti provokativnog karaktera, neće biti usmeren ni protiv jedne zemlje, već će biti usmeren na obezbeđivanje veće stabilnosti u regionu severoistočne Azije – rekao je Ušakov.

On je dodao da će lideri dve države razgovarati o bezbednosnim pitanjima, kao i o saradnji u privredi, energetici, transportu i poljoprivredi.

Prema njegovim rečima, Putinova poseta pokazuje i da se Rusija zalaže za ravnopravan dijalog, da je otvorena za saradnju sa svim zemljama sveta, a posebno sa svojim najbližim susedima “uprkos svim pokušaji kolektivnog Zapada da izvrši ovaj ili onaj pritisak na nas”.

Putinovo pismo uoči posete

Putin je u pismu objavljenom pred put u severnokorejskim državnim medijima pohvalio Severnu Koreju za “čvrstu podršku” Moskvi u ratu u Ukrajini. Naveo je i da je Rusija uvek podržavala i podržavaće DNRK i “herojski korejski narod u suprotstavljanju agresivnom Zapadu”, u njihovoj borbi za nezavisnost, identitet i pravo da izaberu sopstveni put razvoja.

“Raduje me što su naši korejski prijatelji, uprkos dugogodišnjem ekonomskom pritisku, provokacijama, ucenama i vojnim pretnjama iz Sjedinjenih država, podjednako efikasni u odbrani svojih interesa”, naveo je Putin u autorskom tekstu.

Bogat program

Tokom ta dva dana dosta vremena biće posvećeno neformalnoj komunikaciji između ruskog predsednika Vladimira Putina i severnokorejskog lidera Kima Džong Una, naveo je Ušakov.

– Program posete je veoma bogat – postoje pregovori u različitim formatima, uključujući i u proširenom formatu, i neformalna komunikacija između lidera – tome će biti posvećeno dosta vremena tokom ovih pregovora, u kojima će možda biti i određeni članovi delegacije, razgovaraće se o najvažnijim, osetljivim pitanjima – rekao je Ušakov.

Prema njegovim rečima, program posete obuhvata i gala koncert u čast Putinove posete, državni prijem, polaganje venca na Spomenik oslobođenja, posvećen vojnicima Crvene armije koji su oslobodili Koreju tokom Drugog svetskog rata. Putin će posetiti i Pravoslavnu crkvu Životvorne Trojice, jedinu pravoslavnu crkvu u Severnoj Koreji.


Druga poseta šefa ruske države Pjongjangu u čitavoj istoriji odnosa

Putinova poseta će biti druga poseta šefa ruske države Pjongjangu u čitavoj istoriji njihovih odnosa, rekao je Ušakov i podsetio da je poslednji put Putin posetio Pjongjang 2000. godine, gde je tada razgovarao sa Kim Džong Ilom, ocem korejskog lidera.

Očekuje se da će Putin boraviti u gostinskoj kući Kumsusan, gde je poslednji put boravio kineski lider Si Đinping tokom svoje državne posete 2019.

Posle posete Severnoj Koreji, Putin planira da poseti i Vijetnam, gde će se razgovarati o trgovinskim pitanjima.Izvor: Agencije

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar