Ako ste uzeli paradajz i krastavac da napravite salatu, odmah stanite! Prvo pročitajte ovaj tekst

Hoćete li poslušati savet nutricionista u vezi ove salate?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Alexei

Ako ste posegnuli za paradajzom i svežim krastavcem da napravite jednu od najomiljenijih i najčešćih salatnih kombinacija koju pravimo i konzumiramo – stanite. Prvo pročitajte ovaj tekst, pa onda još jednom razmislite o tome da li ćete napraviti ovakvu salatu.

Koliko god da volimo i da smo navikli godinama da, pogotovo tokom toplih letnjih dana, da jedemo salatu koja kombinuje paradajz i krastavac (pa još ako se odozgo doda i beli sir!), izgleda da je vreme da menjamo ovu naviku.

Pitate se a zbog čega je sada salata paradajz-krastavac postala “persona non grata”?

E pa zato što nutricionisti sada objašnjavaju nešto o čemu nikada nismo razmišljali, a to je – na koji način se ove dve namirnice međusobno ponašaju i da li su kompatibilne?

Kako kažu stručnjaci, postoje naučna objašnjenja da se benefiti po zdravlje ove dve vrste povrća dwlimično neutrališu i gube ako ih jedemo zajedno u istoj salati.

Paradajz sadrži veliku količinu askorbinske kiseline (vitamin C), a krastavci enzim askorbinazu, koji razgrađuje i neutrališe vitamin, a takođe paradajz i krastavac kada se jedu istovremeno, izazivaju procese fermentacije u želucu i crevima. To dalje, kao posledicu može izazvati nadimanje i iritaciju digestivnog trakta.

Osim toga, krastavci sadrže mnogo vode i vlakana, paradajz ima dosta kiselina, pa njihova zajednička apsorpcija opterećuje digestivni trakt. Kod ljudi sa osetljivim crevima ova salata može izazvati dijareju.

Još jedna bitna stavka je da krastavci, zbog svog sastava, formiraju alkalno okruženje, dok paradajz ima kiseli sastav.

Ovih nekoliko naučnih objašenja, jasno govore da paradajz i krastavac zajedno, u jednoj istoj salati, baš nikako ne bi trebalo da konzumiramo. Dakle, ovog leta ako rešite da poslušate savete nutricionista, pravite posebno salatu od pradajza i posebno saltu od krastavaca – i nikako nemojte da ih jedete tokom istog obroka.

Ovo morate da probate: Salata od nara i maka, recept nam je stigao sa Bliskog istoka (RECEPT)Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar