Pomama među kriminalcima: Bankomati meta novog zlonamernog softvera

Tvrdnja da se do 30.000 dolara može podići sa jednog bankomata čini zlonamerni softver za bankomate EU veoma privlačnim za kriminalce

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/jarmoluk

Nova vrsta zlonamernog softvera koji cilja bankomate u Evropi, nazvan EU ATM Malvare, postaje sve popularniji sa efektivnošću bez presedana od 99 odsto. Nova instanca ovog zlonamernog softvera je veoma efikasna protiv brojnih bankomata velikih proizvođača.

Tvrdnja da se do 30.000 dolara može podići sa jednog bankomata čini zlonamerni softver za bankomate EU veoma privlačnim za kriminalce.

Različiti načini plaćanja za kupovinu ovog malicioznog softvera (mogućnost pretplate i isprobavanja, demo verzije) ukazuju da su programeri koji su ga napravili organizovani i dobro pripremljeni, računajući na njegovo širenje.

Prisustvo različitih režima rada omogućava mu da se prilagodi specifičnim ciljevima i uslovima napada, istakla je na osnovu analize teksta snimka ekrana, Olga Osipova, viši stručnjak za bezbednost aplikacija u kompaniji Kasperski.

Napadi na bankomate su veoma popularni i profitabilni, prvenstveno jer obezbeđuju gotovinu odmah. Dark veb često sadrži reklame za zlonamerni softver ili specijalne uređaje dizajnirane za izvlačenje novca sa raznih bankomata.

Ove najave često prethode talasima napada na banke u različitim zemljama. Tokom godina, popularne softverske metode za izvlačenje novca sa bankomata uključivale su Tupkin, Cutlet, Skimer…

Što se tiče trenutne najave o EU ATM zlonamernom softveru, s obzirom na njegovu sposobnost funkcionisanja na različitim platformama, može se pretpostaviti da je ovaj softver zasnovan na XFS-u, standardu koji pruža zajednički API za upravljanje različitim internim ATM modulima, bez obzira na proizvođača.

Prodavac tvrdi da je efektivnost 99 odsto na evropskim bankomatima i do 60% na bankomatima u drugim zemljama, što indirektno sugeriše da je zlonamerni softver posebno podešen za evropske uređaje.

To ne znači da su bankomati van Evrope bezbedni.

Važno je zapamtiti da pored softverskih metoda neovlašćenog podizanja gotovine, postoje i hardverske metode.

Nažalost, tokom svake bezbednosne analize koju sprovodimo, čak i 2024. godine, nalazimo najmanje jedan metod napada u svakom bankomatu koji omogućava potpuno izvlačenje gotovine.Izvor: Politika.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar