Koliko dugo je predugo bez odnosa sa partnerom? Često pitanje, a odgovor vrlo komplikovan

Dok većina nas veruje da više seksa vodi do više sreće, istraživanja sugerišu da takve povezanosti nema

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/rawpixel.com

Ovo pitanje se često pojavljuje, a otkriva neke od najdubljih nesigurnosti o našim intimnim odnosima. Isto tako većina se ljudi u nekom trenutku pita – koliko često treba da imam odnose? Šta ako imamo manje seksa od naših prijatelja? Da li nam je zbog toga loša veza?

Iako nas zanimaju odgovori na ova pitanja, učestalost seksa ne govori da li je seks dobar ili loš. Međutim, količina seksa može da pokaže jesmo li zadovoljni svojim seksualnim odnosom i jesmo li zadovoljni vezom? Pa koliko često većina parova ima odnose i šta to znači za kvalitet nečijeg odnosa?

Najčešći odgovor

Psychology Today prenosi studiju u kojoj je učestvovalo preko 26.000 Amerikanaca, objavljenu u Archives of Sexual Behavior, učesnici su otkrili da imaju seks 54 puta godišnje, što je otprilike jednom nedeljno. Među učesnicima su bili singl ljudi, oni u vezi i braku.

Autori studije posebno su proučili bračne parove, učestalost seksualnih odnosa je bila manja, oko 51 seksualni odnos godišnje. Slična studija je sprovedena 1990. godine i tada su učesnici naveli da imaju više seksualnih odnosa.

Najsrećniji odgovor

Dok većina nas veruje da više seksa vodi do više sreće, istraživanja sugerišu da takve povezanosti nema. Istraživanje objavljeno u časopisu Social Psychological & Personality Science u kojem je učestvovalo više od 30.000 Amerikanaca, ispitali su povezanost između učestalosti seksa i njihovog nivoa sreće. Istraživači su zaključili da su parovi koji imaju odnose jednom nedeljno srećni jednako kao i parovi koji ih imaju 2, 3 nedeljno. Ali, šta je s onima koji imaju odnose manje od jednom nedeljno?

Potencijalno problematičan odgovor

Oni koji imaju odnose manje od jednom nedeljno pokazivali su niži nivo sreće. Međutim, neke druge studije i stručnjaci navode da postoji znatan raspon nižih prosečnih seksualnih frekvencija. U jednoj od retkih studija na temu „brak bez seksa“, 16 % od 6.029 učesnika reklo je da se nisu imali odnose poslednjih mesec dana. Glavni autor ove studije, dr Donoli, istakao je da 15 % parova nije imalo odnose u poslednjih 6 meseci. Upotrebljavajući malo drugačiju mernu jedinicu, autor knjige Sex Bake, Mišel Vajner Dejvis, definiše „brak bez seksa“ kao onaj u kojem parovi imaju odnose 10 puta godišnje ili manje.

Razlog zašto nemate seks je važan

Međutim, učestalost seksualnih odnosa često zaokuplja pažnju jer se najlakše meri. Ipak, puno lošeg seksa neće nikoga učiniti srećnim. Važno je znati razlog zašto nemate češće seksualne odnose. Odnosno, ako se svađate s partnerom ili ljubav prema njemu jenjava, seks može biti simptom većeg problema. Međutim, ako ste vas dvoje jednostavno zaposleni, bolesni i spletom okolnosti niste imali vremena i snage za seks, onda nemate zašto da se brinete. Važno je zapamtiti da je zadovoljavajući seks, čak i ako je to jednom mesečno ili manje, poželjniji nego nezadovoljavajući seks u kojem nema osećanja niti intime, prenosi miss7zdrava.Izvor: miss7zdrava

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar