Netanijahu: “Neće biti trajnog prekida vatre u Pojasu Gaze dok Hamas ne bude uništen”

Netanijahu je istakao da će Izrael nastaviti da insistira da se ti uslovi ispune

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen Twitter

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da neće biti trajnog prekida vatre u Pojasu Gaze sve dok vojni i upravljački kapaciteti Hamasa ne budu uništeni.

„Izraelski uslovi za okončanje rata nisu se promenili: uništavanje vojnih i upravljačkih kapaciteta Hamasa, oslobađanje svih talaca i osiguranje da Gaza više ne predstavlja pretnju Izraelu“, naveo je Netanijahu, preneo je Tajms of Izrael.

Netanijahu je istakao da će Izrael nastaviti da insistira da se ti uslovi ispune pre nego što se uspostavi trajni prekid vatre.

To je drugo Netanijahuovo saopštenje koje je objavljeno nakon što je američki predsednik Džozef Bajden izjavio u petak da je Izrael predložio sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze u zamenu za oslobađanje talaca koje drži Hamas i koji bi bio sproveden u tri faze.

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je da pozitivno gleda na sadržaj izraelskog predloga koji je izneo Bajden o trajnom prekidu vatre u Pojasu Gaze.

„Hamas potvrđuje svoju spremnost da se pozitivno i na konstruktivan način pozabavi svakim predlogom koji se zasniva na trajnom prekidu vatre i potpunom povlačenju (izraelskih snaga) iz Pojasa Gaze, rekonstrukciji (Gaze) i povratku raseljenih u svoja mesta, zajedno sa ispunjavanjem istinskog sporazuma o razmeni zatvorenika ako okupatori jasno najave posvećenost takvom dogovoru“, navedeno je u saopštenju Hamasa, a prenosi Rojters.

Bajden je rekao da će prva faza predloženog sporazuma trajati šest sedmica i da uključuje potpuni prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga iz svih naseljenih oblasti Gaze i oslobađanje određenog broja talaca, uključujući žene, stare i ranjene, u zamenu za oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika, navodi AP.

Tela ubijenih talaca bi bila vraćena njihovim porodicama, a humanitarna pomoć bi se povećala tokom prve faze na 600 kamiona dnevno kojima bi bio dozvoljen ulazak u Pojas Gaze.

Druga faza bi uključivala oslobađanje svih preostalih živih talaca, uključujući vojnike muškarce, a izraelske snage bi se povukle iz Gaze.

Treća faza bi uključivala poziv na početak velike obnove Pojasa Gaze.

Netanijahuova kancelarija saopštila je da je Izrael ovlastio pregovarače da predstave sporazum o primirju u Pojasu Gaze nakon što je Bajden otkrio detalje plana o prekidu vatre.

 Izvor: Agencije

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar