Kada stigne mlado povrće, ali i visoke temperature, čorbe su prave bombe vitamina i minerala, i često mogu da zamene čitav obrok. Kod ove, osim uobičajene zeleni, akcenat je na listovima mlade cvekle.
Potrebni sastojci:
crni luk 1glavica
beli luk 2, 3 čena
šargarepa 4-5 mladih korena
paškanat – 1 koren
celer – 1 manja glavica
krompir – 1 srednje veličine
kinoa – po ukusu
list cvekle – po ukusu
jaje – 1
pavlaka za kuvanje (po želji)
kisela pavlaka – 250g
puter – 50g
so, biber, začini po želji ( peršun i vlašac )
Način pripreme:
Na srednjoj vatri dinstati crni luk na puteru 5 do 10 minuta, zatim dodati beli luk, šargarepu, paškanat, celer iseckani na kockice i nastaviti sa dinstanjem još 10ak minuta. Dodati so i biber po želji i sve naliti vodom za količinu čorbe koju želite. Dodati iseckan krompir i kuvati sve 20ak minuta, nakon čega se dodaje kinoa i nastavlja se sa kuvanjem još 15min. U toku kuvanja, nakon dodavanja kinoe, dodati sitno iseckane listove cvekle. Umutiti jedno jaje sa pavlakom za kuvanje i dodati u čorbu. Nakon toga dodati celu kiselu pavlaku i začine po želji.
Napomene:
Kada je u pitanju list cvekle, tokom celog maja na našim pijacama može da se pronađe mladi list ovog povrća. Kada kupite mladu cveklu sa listom, zelene delove iskoristite za čorbu ,po savetu bake sa Kalenića koja kaže da se ništa ne baca. Čorba je izuzetno zdrava, a i plodovi cvekle koji se brzo kuvaju, slatki su kao med, mogu da se jedu bez ičega, a jtakođe i kao salata- dodajte malo luka u granulama, so, maslinovo ulje i malo balzamiko sirćeta.

Komentari (0)