Nije sva hrana pogodna za visoke temperature: Ove namirnice ne nosite na plažu

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti procenjuju da se 48 miliona ljudi svake godine u SAD razboli od bolesti koje se prenose hranom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Letovanje na moru prilika je da se opustimo, a mnogi se odlučuju da na plažu ponesu hranu kako bi “prezalogajili”. Ipak, nije sva hrana pogodna za visoke temperature.

Zaboravite na mesne nareske

Doktor hitne pomoći deli pet namirnica koje nikada ne bi doneo na plažu zbog straha od trovanja hranom — narezke, sveže salate, bilo šta sa majonezom, sirovo meso i prethodno narezano voće.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti procenjuju da se 48 miliona ljudi svake godine u SAD razboli od bolesti koje se prenose hranom, od čega 128.000 pošalje u bolnicu i ubije 3,000. Trovanje hranom je češće tokom leta jer bakterije mogu da napreduju u toplim, vlažnim sredinama.

– Poslednja stvar koju želite je da ljudi odu kući i pamte putovanje na plažu jer su se razboleli – rekao je prošle nedelje u emisiji „DANAS“ dr Džon Tores, lekar iz Kolorada i viši medicinski dopisnik NBC Njuza.

Hladna jela

Tores je rekao da sendviči sa delikatesnim mesom ili narezacima moraju da se čuvaju u frižideru dok ne budu spremni za jelo.

Američko ministarstvo poljoprivrede preporučuje korišćenje izolovane vreće ili hladnjaka koji može zadržati sadržaj ispod 40 stepeni Farenhajta. Bakterije najbrže rastu između 40 stepeni Farenhajta i 140 stepeni Farenhajta, opsega poznatog kao „opasna zona“.

Jednom kada izvadite sendviče iz hladnjaka ili frižidera, obično imate dva sata da ih pojedete ili jedan sat ako spoljna temperatura pređe 90 stepeni Farenhajta, kaže USDA.

Sveže salate

Nova studija objavljena u Journal of Food Protection otkriva da je lisnato zeleno povrće – posebno rimska salata i ajseberg salata, spanać i kupus – glavni izvor bolesti koje se prenose hranom.

SAD preporučuju pranje ruku pre i posle pripreme salate, čišćenje i dezinfekciju svih sudova i pribora, kao i korišćenje različitog kuhinjskog pribora za gotova hladna jela i sirovu hranu.

Držite salatu u hermetički zatvorenoj posudi dok ne budete spremni da je poslužite, savetuje Tores.

Bilo šta sa majonezom

– Kompir salata na bazi majoze je uvek jedna od onih velikih stvari koje izazivaju mnogo problema – rekao je Tores.

Dok USDA ima zabrinutost zbog domaćeg majoneza, kada su u pitanju hladne salate, agencija kaže da „opasnost od bolesti koje se prenose hranom leži u glavnom sastojku, kao što su jaja ili piletina“.

Jaja treba kuvati na unutrašnjoj temperaturi od 160 stepeni Farenhajta, dok piletinu treba kuvati na 165 stepeni Farenhajta. Salate do serviranja treba držati u frižideru.

Sirovo meso

Tores savetuje da ne donosite sirovo ili nekuvano meso na plažu.

USDA kaže da ako odlučite da kuvate na plaži, oribajte roštilj pre upotrebe; operite ruke pre i posle rukovanja sirovim mesom i živinom; odvojite sirovo meso, kuvano meso i povrće, i koristite termometar za hranu, prenosi Nju Jork Post.

Cele komade mesa treba kuvati na unutrašnjoj temperaturi od 145 stepeni Farenhajta sa pauzom od tri minuta. Ribu treba kuvati na 145 stepeni Farenhajta, mleveno meso na 160 stepeni Farenhajta, a mleveno ili celu živinu na 165 stepeni Farenhajta.

Jedite meso u roku od dva sata od kuvanja ili jednog sata ako spoljna temperatura dostigne iznad 32 stepeni Celzijusa.



Izvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar