Lekar jedne od najstarijih žena otkriva koje navike produžavaju život – nemaju veze sa novcem

Ono što je bilo istaknuto u njenoj rutini bila je navika da održava društveni kontakt i osećaj svrhe

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik.com/pressfoto

Perl Berg je imala 114 godina kada je umrla u februaru, što je čini trećom najstarijom osobom u SAD i devetom najstarijom osobom na svetu, prema Gerontološkoj istraživačkoj grupi.

“Činilo se kao da samo pokušava da živi punim plućima”, otkrio je njen doktor Džeremi Lorber iz bolnice Cedars-Sinai u Los Anđelesu.

Ističe da je Berg imala fleksibilan, zdravorazumski pristup životu, posebno kada su slatkiši u pitanju.

“Nikad nije pušila, samo je povremeno pila gutljaj vina, pila je svako jutro sveže ceđeni sok od pomorandže, jela je vrlo malo masne hrane i konzumirala samo umerene količine deserta. Sa 102 godine je želela desert svaki dan, a sa 106 godina tražila je slatkiše svako jutro i popodne”, rekao je on.

Ono što je bilo istaknuto u njenoj rutini bila je navika da održava društveni kontakt i osećaj svrhe.

Bila je aktivna u mesnoj zajednici, u sinagogi, bila je i član književnog kluba i volontirala.

“Stvari koje sam identifikovao sa njom i drugim pacijentima koji žive dugo i dobro, su održavanje svrhe, dodavanje aktivnosti ili rad na novim hobijima”, primetio je dr Lorber.

Kao što primer Perl Berg sugeriše, neke od najboljih strategija za dug i zdrav život su besplatne. Navike kao što su održavanje čvrstih veza, odvajanje vremena za opuštanje i redovne, lagane vežbe kao što su šetnja, igranje igara sa porodicom ili baštovanstvo su dosledno povezane sa boljim izgledima da se doživi starost bez trošenja mnogo novca.Izvor: index.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar