Nova pomoć države: Od 3. juna jedna grupa građana će dobijati 15.000 dinara mesečno

Da bi se ova pomoć države realizovala, državni univerziteti u obavezi su da spiskove najboljih studenta dostave Ministarstvu prosvete

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/Dylan Gillis

Studenti u Srbiji mogu da računaju na novu pomoć države. Naime, Vlada Srbije donela je zaključak da najboljim studentima, koji su upisani u jednu od poslednje dve godine osnovnih akademskih i integrisanih studija u školskoj 2023/24. godini, na visokoškolskoj ustanovi čiji je osnivač Republika Srbija, obezbedi obavljanje studentske prakse u državnim, pokrajinskim i organima lokalne samouprave i to uz mesečnu naknadu od 15.000 dinara.

U ovaj iznos nisu uračunati porez i doprinosi za obavezno socijalno osiguranje a praksa počinje 3. juna 2024. godine i traje tri meseca. Ovaj zaključak se odnosi na studente Univerzitete u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Novom Pazaru i Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Da bi se ova pomoć države realizovala, državni univerziteti u obavezi su da spiskove najboljih studenta dostave Ministarstvu prosvete.

– Rangiranje se obavlja po kriterijumu ostvarenog najboljeg ukupnog proseka ocena, zaključno sa poslednjim semestrom. Na osnovu toga Ministarstvo prosvete pripremiće predlog zaključka Vlade kojim će utvrditi model ugovora o obavljanju studentske prakse, minimalan broj sati na nedeljnom nivou njenog trajanja kao i spisak studenata ali i institucija u kojima će se obavljati praksa – navodi se u Zaključku Vlade.

Cilj ove mere Vlade je da se najboljim studentima, pored teoretskog omogući i praktično obrazovanje, i pri tom evidentira potencijalne akademce za zasnivanje radnog odnosa u državnim institucijama nakon završenih studija. Drugim rečima ova studentska praksa ne smatra se zapošljavanjem, niti dodatnim radnim angažovanjem u smislu propisa o radu, tako da studenti koji zaključe ugovor, ne ubrajaju se u ograničenja definisanih Zakonom o budžetskom sistemu iz člana 27k jer je reč o dodatnom obrazovanju a ne radnom angažovanju.Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar