Astra zeneka povlači vakcine protiv koronavirusa: Priznali da izaziva nuspojave

Zahtev za povlačenje vakcine podnet je 5. marta i danas je stupio na snagu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/ hakan german

Astra Zeneka najavila da povlači svoju vakcinu protiv kovida-19 nekoliko meseci nakon što je na londonskom sudu priznala da ova vakcina može da izazove retke i opasne nuspojave.

Vakcina se više ne može koristiti u Evropskoj uniji, nakon što je ova britansko-švedska farmaceutska kompanija dobrovoljno povukla svoju autorizaciju za stavljanje u promet.

Zahtev za povlačenje vakcine podnet je 5. marta i danas je stupio na snagu. Slične prijave biće podnete u narednim mesecima u Velikoj Britaniji i drugim zemljama koje su odobrile vakcinu, poznatu kao Vakzevria.

Astra Zeneka je saopštila da je vakcina uklonjena sa tržišta iz komercijalnih razloga, kao i da se više ne proizvodi niti isporučuje, jer su je zamenile ažurirane vakcine koje su efikasne protiv novih sojeva kovida-19, prenosi britanski Telegraf.

Vakzevria je bila pod intenzivnim ispitivanjem poslednjih meseci zbog veoma retkog neželjenog efekta, koji izaziva krvne ugruške i nizak broj trombocita u krvi. Astra Zeneka je u sudskim dokumentima podnetim Višem sudu u Londonu u februaru priznala da vakcina ”može, u veoma retkim slučajevima, da izazove TTS”.

TTS, tromboza sa sindromom trombocitopenije, povezana je sa najmanje 81 smrtnim slučajem u Velikoj Britaniji, kao i sa stotinama ozbiljnih nuspojava.

Astra Zeneku tuži više od 50 navodnih žrtava i ožalošćenih rođaka u slučaju koji se nalazi pred Višim sudom. Kompanija tvrdi da odluka o povlačenju vakcine nije povezana sa sudskim procesom ili priznanjem da može izazvati TTS, već da je vremenski okvir čista slučajnost.

”Razvili smo vakcine za nove sojeve kovida-19 i imamo višak. To je dovelo do pada potražnje za Vakzevrijom, koja se više ne proizvodi niti isporučuje. Astra Zeneka je stoga donela odluku da pokrene povlačenje dozvola za stavljanje u promet za Vakzevria u Evropi”, saopštila je farmaceutska kompanija.

U saopštenju se takođe navodi da je kompanija ”ponosna” na svoj doprinos u okončanju globalne pandemije kovida 19 i tvrdi da je u prvoj godini imunizacija ovom vakcinom spasila preko 6,5 miliona života kroz tri milijarde isporučenih doza širom sveta.

 

 Izvor: Agencije

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar