U ovoj zemlji možete dobiti kaznu od 100.000 evra ako perete automobil u svom dvorištu

Ako želite da uštedite i sami operete automobil kod kuće, mogli biste da se suočite sa visokim kaznama

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/Obi - @pixel8propix

Poseta autopraonici može biti prilično skupa na duže staze. Prema izveštaju Nemačke automobilske fondacije iz 2019. godine, oko 40 posto vozača svoje automobile pere jednom mesečno, a gotovo tri četvrtine njih koristi usluge autopraonice po ceni od 11 evra po pranju, što godišnje iznosi oko 130 evra.

Ako želite da uštedite i sami operete automobil kod kuće, mogli biste da se suočite sa visokim kaznama, navodi Fenix Magazin.

Samostalno pranje sopstvenog automobila može biti zabranjeno, i u zavisnosti od savezne države, može biti kažnjeno kaznama do 100.000 evra. To je zbog takozvanog Zakona o vodnim resursima (WHG), koji zabranjuje upotrebu otrovnih supstanci ili onih koje zagađuju vodu u podzemne vode u cilju sprečavanja zagađenja vode (član 48. WHG).

Kada perete automobil na privatnom posedu, mora se sprečiti mogućnost da prljava voda prodre u tlo. Zbog toga je pranje automobila hemijskim sredstvima za čišćenje u sopstvenom dvorištu obično zabranjeno.

Pošto zakonodavstvo ne predviđa jedinstvene propise, primena zahteva WHG-a prepuštena je samim opštinama. Dok je u nekim zajednicama pranje automobila čistom vodom dozvoljeno, u drugima je zabranjeno zbog mogućnosti zagađenja vode ostacima ulja, piše Fenix Magazin.

U zavisnosti od savezne države, kršenje Zakona o vodnim resursima može dovesti do visokih novčanih kazni. Na primer, kazna za zagađenje podzemnih voda velikim količinama drugih tečnosti koje zagađuju vodu u saveznoj državi Saksoniji iznosi do 100.000 evra.

Ako planirate da operete automobil u sopstvenoj režiji, svakako se prethodno informišite u kancelariji za komunalni red u dotičnoj opštini ili odvezite svoj automobil na čišćenje u autopraonicu.Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar