Razvedena sa devet godina: Heroina koja je prekršila mnoge tabue

Kako je jedna pakistanska devojčica pobedila sudbinu, veru i običaje, i iz ubogog siromaštva postala heroina borbe za pravo žena na obrazovanje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija,Foto: Pixabay/rubberduck1951

Rodila se 1998. na severozapadu Pakistana u siromašnoj duboko tradicionalnoj porodici islamske vere. Udali su je kada je imala osam godina, a razvela se sa devet zbog nasilnog ponašanja njenog značajno starijeg muža.

Od tada je Sana prekršila mnoge tabue zajednice Paštuna iz koje potiče i posvetila se – obrazovanju. Postala je prva u svom plemenu koja je stekla diplomu iz engleskog jezika i književnosti i rešena je da nastavi dalje kao usamljeni primer devojčicama koje su sudbina, vera, običaji i siromaštvo osudili da život provedu u pokornom neznanju.

Priču o Sani, koja danas podučava engleski jezik u privatnoj školi područja na ulasku u slavni prolaz Kajber, našao sam na jednom pakistanskom sajtu, ali je toliko upečatljiva i puna optimizma da sam rešio da je podelim sa čitaocima baš u vreme uskršnjih praznika.

Priča se manje tiče dečjih brakova kakvi se pamte još od vremena antičkih Grka i Rimljana. U Kini su bili pravilo. Srednjovekovne princeze udavale su se odmah posle puberteta, što je norma kod većine religija, ali ne i islama koji ne postavlja donju granicu. Prorok Muhamed je svoju treću ženu, Ajšu, oženio kada je imala šest godina, a brak je počeo da konzumira tri godine kasnije.

Priča se tiče prava na obrazovanje.

Sana ima dve sestre i mlađeg brata. Njen otac je porodicu prehranjivao obilazeći selo prodajući kuvani pirinač, dok ga dijabetes nije prikovao za krevet. Kako je kao devojčica bila željna znanja, primili su je u osnovnu školu, a onda se dogodilo ono što je česta pojava u siromašnim oblastima sveta: otac je, po savetima plemenskih starešina, udao.

Dobila je za muža 27 godina starijeg muškarca, pritom zavisnika od heroina, što je čest slučaj u regionu u kome se nalazi Avganistan, najveći proizvođač heroina na svetu. Činilo se da je to kraj njenim ambicijama. Muž je odveo u Karači, više od hiljadu kilometara daleko od rodnog Svabija. Smestio je u kuću svojih roditelja i zabranio da s njima komunicira. Knjige nisu dolazile u obzir. Umesto toga je svakodnevno dobijala porciju batina. Umalo nije izgubila vid.

Uspela je da se razvede. Razvedena sa devet godina! Parija u duboko konzervativnoj okolini u koju se vratila, ali ona se ponovo posvetila pasiji za učenjem. Uspela je da se upiše u srednju školu, a potom i na studije engleskog. U društvu koje je od Britanaca nasledilo oštre klasne razlike, nikome nije smela da kaže iz koliko siromašne porodice potiče.

Da bi kod kuće pokrila troškove, otvorila je u gradu salon lepote koji i danas ima. Izdržava i stariju sestru koja je takođe prošla kroz pakao dečjeg braka i razvoda. Odlučnost da ne propusti priliku koju je sama sebi stvorila nije popuštala. Dok danas sanja o nekom univerzitetu u Sjedinjenim Državama, devojčicama iz njenog okruženja postala je svetionik, primer kako mogu da se raskinu vekovni okovi surove tradicije, nepismenosti i plemenskih normi.

Priča o Sani umnogome podseća na Malalu Jusefzai, Pakistanku rođenu godinu dana pre Sane u paštunskoj porodici u istom području doline Svat. Obe su odrastale u vreme strahovlade pakistanskih talibana. Zabranjivali su televiziju i muziku. Devojčicama ukinuli pravo na obrazovanje i uništili stotinak njihovih škola. Po trgovima su izlagali obezglavljena tela policajaca.

Malala se od 11. godine posvetila borbi za pravo na obrazovanje. Oktobra 2011. južnoafrički aktivista, nadbiskup Dezmond Tutu, nominovao je Malulu za međunarodnu nagradu za decu. Naredne godine platila je cenu: izvršavajući ono što je smatrao svojom verskom obavezom, neki taliban je ustrelio zbog njenog aktivizma. Jedva je preživela.

Slučaj je izazvao opšte zgražavanje. Dan posle napada, dva miliona Pakistanaca potpisalo je peticiju za pravo na obrazovanje. Oglasili su se mnogi svetski lideri. Pevačica Madona posvetila je Malali pesmu. Talibanima je ostala simbol „neverništva i opscenosti”, a ona se još više angažovala da bi sa 17 godina postala najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir u istoriji.

Svetski poznata Malula i faktički nepoznata Sana dve su heroine, plemenita inspiracija i podsećanje koliko je obrazovanje važno za promenu potlačenog statusa stotina miliona žena na svetu.Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar