Kuvalo za vodu je jedno od najčešće najkorišćenijih aparata u kuhinji. Zagrevanje vode do vrenja je uz kuvalo postao posao od jednog minuta, ali s obzirom da su naše vode uglavnom pune kamenca, često se na ovom aparatu natalože beli slojevi.
Postoje fabrički proizvedena sredstva koje možete da kupite i pomoću njih da prionete na otklanjanje kamenca iz vašeg kuvala. Međutim, uvek može da se pokuša najpre sa nekim prirodnim stvarima, kako bi izbegli korišćenje “teške hemije”.
Ako niste znali za ovaj trik, evo kako možete da pomoću običnog kuhinjskog, alkoholnog sirćeta uspešno očistite kuvalo od kamenca.
Potrebno je da pomešate iste količine vode i sirćeta i to sipate u kuvalo, aonda ga uključite da radi. Kada mešavina vode i sirćeta provri, samo isključite kuvalo i ostavite tu tečnost unutra dok se ne ohladi, što je vremenski nekih 20-ak minuta.
Nakon toga uzmite četku i iznutra lepo istrljajte kuvalo, kako bi skinuli i najmanje ostatke kamenca. Prospite tečnost i dobro isperite iz dve – tri vode, a onda sipajte opet čistu vodu i pustite da prokuva. Prokuvajte dva puta (dve ture), obe prospite i videćete kako će kuvalo zablistati.
Komentari (0)