Veoma opasan virus pred vratima Srbije: “Ko neće da vakciniše dete, neka dođe i vidi kakve su to muke”

Prema izveštaju SZO, Srbija je zemlja sa umerenim do srednjim rizikom od divljeg polio virusa, koji izaziva dečju paralizu, a nalazi se u neposrednom okruženja zemalja u kojima je taj rizik visok.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Arek Socha

Prema izveštaju SZO, Srbija je zemlja sa umerenim do srednjim rizikom od divljeg polio virusa, koji izaziva dečju paralizu, a nalazi se u neposrednom okruženja zemalja u kojima je taj rizik visok.

Dečija paraliza je davno zaboravljena bolest, međutim, sada se ponovo nalazi na velikim vratima.

Ministarka zdravlja dr Danica Grujičić je u emisiji Jutro na TV Prva objasnila da vakcina postoji, te da je samo na roditeljima da li će da svoju decu vakcinišu.

“Kada se pojavila vakcina protiv polija u Americi, pre toga je otprilike godišnje obolevalo 60.000 dece. Posle uvođenja te vakcine, prve sledeće godine niko. To je dovoljan podatak da vam kaže koliko je vakcina efikasna i koliko pomaže da zaista ta deca se razvijaju normalno i mislim da roditelji jako rizikuju ako ne vakcinišu svoju decu”, istakla je ona.

Prema njenim rečima, većina nekompetentnih ljudi komentariše medicinska pitanja i unosi zabunu u javnost.

“Moja je preporuka, javite se pedijatru, on će vam objasniti. Na lekarima je odgovornost da vode računa šta pričaju i da apsolutno zastupaju medicinu zasnovanu na dokazima. A ne da pričaju o nečemu što su možda negde pročitali. Možda su pročitali na engleskom, a nisu vični jeziku, pa nisu shvatili onako kako jeste”, kaže dr Grujičić.

“Ja ih pozivam da ako nikako drugačije, da onda dođu u Zavod za cerebralnu paralizu i da vide koje su to muke i roditelja i te dece da se dovedu u stanje da mogu normalno da funkcionišu sa svim neurološkim deficitima i ispadima koje imaju. Prema tome to je ozbiljna bolest, ostavlja velike posledice. Evo poziv svima da se vakcinišu onako kako to predviđa kalendar vakcinacije koje je Batut napisao već odavno”, zaključila je ona.

 Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar