“Amerika prekršila međunarodne zakone, veto Saveta bezbednosti UN – agresija na Palestince”

Abas je kritikovao, kako navodi VAFA, američku politiku dvostrukih standarda i podrške Izraelu u agresiji na palestinski narod

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/Printscreen/UN

Amerika je prekršila sve međunarodne zakone i odustale od obećanja u vezi sa rešenjem o dve države i postizanjem mira u regionu, rekao je predsednik Palestinske samouprave (PA) Mahmud Abas, nakon što je Vašington stavio veto na nacrt rezolucije SB UN za punopravno članstvo Palestine u ovoj međunarodnoj organizaciji.

U intervjuu za palestinsku agenciju VAFA, Abas je naglasio da ”neodgovoran” i ”sraman” veto Amerike predstavlja ”agresiju” na prava, istoriju, zemlju i svetinje palestinskog naroda, kao i da je ovim potezom dovedeno u pitanje poštovanje volje međunarodne zajednice.

”Dok se svet slaže oko primene međunarodnog zakona i stoji uz Palestinu, Amerika nastavlja da podržava okupaciju, odbijajući da primora Izrael da prekine svoj genocidni rat. SAD obezbeđuju Izraelu oružje i sredstva koja ubijaju našu decu i uništavaju naše domove, a protiv nas stoji na međunarodnim forumima, i ne doprinose bezbednosti i stabilnosti u regionu”, istakao je predsednik PA.

Abas je optužio administraciju predsednika Džozefa Bajdena da ne poštuje obećanja i obaveze, ćuti o navodnoj izraelskoj krađi palestinskih sredstava, uprkos tvrdnjama da želi da ojača uticaj PA u regionu. On je dodao da je neophodno da Amerika shvati da se Bliski istok neće stabilizovati bez pravednog rešenja palestinskog pitanja, ističući da je ”Jerusalem, sa svojim islamskim i hrišćanskim svetinjama, crvena linija koju niko ne može da pređe”.

Abas je kritikovao, kako navodi VAFA, američku politiku dvostrukih standarda i podrške Izraelu u agresiji na palestinski narod, navodeći da to neće stvoriti realnost prihvatljivu za palestinski narod i nikome neće doneti sigurnost i mir.

”Palestinski cilj je nepromenljiv. Žrtve, strpljenje i otpornost palestinskog naroda na njihovoj zemlji i njihova nesalomiva volja osujetiće sve politike koje podržava Amerika.

Oni neće dozvoliti dogovore koji ne služe nacionalnom interesu, a sve zavere će se srušiti pred stvarnošću i moći Jerusalima”, upozorio je Abas.Izvor: Politika.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar