Dani slovenačkog filma deseti put u Kinoteci: Biće predstavljena retrospektiva odabranih filmova

Organizatori revije Dani slovenačkog filma su Društvo Slovenaca "Sava" u Beogradu, uz pokroviteljstvo Ambasade Slovenije u Beogradu i partnersku podršku Jugoslovenske kinoteke, Filmskog centra Slovenije i Filmskog centra Srbije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Jubilarno deseto izdanje manifestacije Dani slovenačkog filma biće održano od 10. do 14. maja 2024. u Jugoslovenskoj kinoteci, u Uzun Mirkovoj 1.

Biće predstavljena retrospektiva odabranih filmova slovenačkih autora, gostiju i učesnika od nastanka 2015. godine do danas.

Organizatori revije Dani slovenačkog filma su Društvo Slovenaca „Sava“ u Beogradu, uz pokroviteljstvo Ambasade Slovenije u Beogradu i partnersku podršku Jugoslovenske kinoteke, Filmskog centra Slovenije i Filmskog centra Srbije.

Povodom jubilarne revije Dani slovenačkog filma, ambasador Slovenije u Beogradu, Damjan Bergant je rekao:

– Dani slovenačkog filma je najznačajnija i najposećenija slovenačka kulturna manifestacija u Srbiji, koja se istovremeno održava u više gradova. Ambasada Republike Slovenije u Beogradu sa velikim zadovoljstvom podržava ovu značajnu filmsku manifestaciju od početka, jer smo svesni značaja slovenačkog filma i slovenačke reči. Pored projekcija savremenih i klasičnih slovenačkih filmova, tokom deset godina odvijali su se i brojni prateći događaji – okrugli stolovi, intervjui sa slovenačkim glumcima, rediteljima, producentima, filmskim kritičarima i tematske izložbe koje su ljubitelje filma upoznale sa svetom slovenačke kinematografije. Srećni i ponosni smo što smo zajedno sa organizatorima uspešno stigli do jubilarnog, 10. izdanja Dana slovenačkog filma u Srbiji.

Na otvaranju festivala, u petak, 10. maja od 17.30, u Sali Makavejev Jugoslovenske kinoteke premijerno će biti prikazana tri filmska ostvarenja.

Dugometražni dokumentarni film „Milko Bambič: In Statu Nascendi“ reditelja Radovana Čoka predstavlja skicu umetnika Milka Bambiča (1905-1991) – slikara, ilustratora, poliglote, pronalazača, likovnog kritičara, pisca, pionira slovenačkog stripa i karikature.

Ostvarenje „Uhvaćeni na izvoru – Slovenačka deca Lebensborna“ Maje Weiss dokumentarni je film o poslednjim preživelim žrtvama nacističkog rasnog eksperimenta, kada je 1942. tridesetoro „rasno prikladne“ slovenačke dece bilo uključeno u ozloglašeni nacistički program Lebensborn, koji je osnovao Hajnrih Himler u cilju proširivanja arijevske rase.

Kratki dokumentarni film „Ita Rina – Diva iz Divače“ Vladimira Šojata je ostvarenje o jednoj od najlepših i najprimećenijih glumica u eri nemog filma, koja je žrtvovala holivudsku karijeru zbog beogradske ljubavi. Deseta po redu revija Dani slovenačkog filma evociraće uspomenu na ovu glumicu koja povezuje Sloveniju i Srbiju, pozicionirajući ih u kontekst evropske kulture. Ita Rina je preminula upravo 10. maja 1979, na dan otvaranja Dana slovenačkog filma, pa će prikazivanje Šojatovog filma biti i svojevrstan omaž njenom liku i delu.

Rođena kao Ida Kravanja u Divači, Ita Rina je zahvaljujući svojoj lepoti, ali i prirodnoj izražajnosti i nesumnjivom glumačkom talentu postigla veliki uspeh u evropskim filmovima na prelazu iz neme u zvučnu epohu, krajem 20-ih i početkom 30-ih godina. Pod režijskim vodstvom tada najznačajnijih nemačkih i čeških reditelja poput Gustava Mahatija, Karla Antona, Karla Junghansa i drugih, Ita Rina je tokom svoje karijere napravila niz portreta jakih i aktivnih žena koje sudbinu drže u sopstvenim rukama.

Još šest dugometražnih filmskih ostvarenja, kratki filmovi i prateći program

U nastavku manifestacije biće prikazano još šest dugometražnih filmskih ostvarenja po izboru Dragomira Zupanca, umetničkog direktora revije.

U subotu, 11. maja, na programu je igrani film „Ples na kiši“ reditelja Boštjana Hladnika. Ovo ostvarenje prati slikara Petera koji čezne za srećom – u vezi je sa pozorišnom glumicom Marušom, ali je već pomalo umoran od nje i voleo bi da upozna idealnu ženu, savršenu životnu partnerku.

Iste večeri na programu je i igrani televizijski film „Besne lisice“ reditelja Borisa Jurjaševiča koji prati borbu usamljenog rokera da spasi šumu od malverzantskih špekulacija gradonačelnika i lokalnog tajkuna.

U nedelju, 12. maja, biće prikazan dokumentarac „Muzika je vremenska umetnost 3: LP Laibach“ Igora Zupea, film o prvom zvanično objavljenom albumu grupe Laibach 1985. godine u Jugoslaviji.

U nastavku večeri publika će moći da pogleda i igrani film „Neću više da budem luzerka“ Urše Menart. Glavna junakinja ovog ostvarenja je Špela koja ima skoro trideset godina, diplomu istorije umetnosti i nikada nije imala stalan posao. Kada se bez novca, posla i društva nađe na kauču svojih razočaranih roditelja, shvata da će odrastanje biti teže nego što je očekivala.

Program dugometražnih filmova u ponedeljak, 13. maja, otvara dokumentarac „Priča o Savi“ u režiji Rožlea Bregara, o reci koja teče od srca Julijskih Alpa kroz četiri zemlje i mnoge regione, sve do Beograda, gde se uliva u Dunav. Uprkos činjenici da žive pored nje, mnogi nikada ne iskoriste priliku da je zaista upoznaju.

Na programu će iste večeri biti i igrani film „Priče iz kestenove šume“ Gregora Božiča, o škrtom stolaru Mariju koji živi usred kestenove šume i sprema se da zauvek napusti nesrećne doline te potraži bolji život iza okeana.

U toku revije Dani slovenačkog filma biće prikazani i kratki filmovi, a biće održani i prateći programi – izložba, tribina na temu „Prilozi za istoriju slovenačkog filma“ i radionice.Izvor: danubeogradu.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar