Kurti preti Srbima ako ne izađu na referendum

Srpska lista pozvala je na bojkot referenduma, na kojem su potrebni glasovi više od 50 odsto biračkog tela za smenu nelegitimnih gradonačelnika, što Srbi ocenjuju kao još jedan trik

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/Kosovo onlajn

Referendum planiran za 21. april, koji bi bio uvod za smenu nelegitimnih albanskih gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosmeta – Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku – po svoj prilici će doživeti fijasko. Predstavnici Srpske liste, najveće srpske političke partije na Kosovu i Metohiji, pozvali su na bojkot referenduma, na kojem je potrebno 50 (plus jedan glas više) odsto glasova biračkog tela kako bi referendum uspeo, a mišljenje potkrepljuju činjenicom da je ovo još jedan trik Albina Kurtija kako bi nasamario Srbe.

Kako za „Politiku” kaže pravnik, dobar poznavalac kosmetskih zbivanja, koji iz opravdanih razloga nije želeo da ga imenujemo, „Kurti i ovim potezom koji nema utemeljenje u kosovskom zakonu i ustavu, želi da predstavi sebe kao demokratu, a cilj mu je da i sada nasamari Srbe i proglasi ih za krivce”. „Sve i da Srbi, koji čine 97 odsto življa na severu Kosmeta, izađu 21. aprila, Kurti će ih nasamariti, jer će naložiti ustavnom sudu Kosova da referendum proglasi nevažećim. Uostalom, nikada nije donet zakon o referendumu, a za to je potrebna parlamentarna većina, koju Kurti svakako ima u kosovskoj skupštini. Osim toga, birački spiskovi su ’montirani’, te ispada da naprasno ima oko pet stotina punoletnih Albanaca više u odnosu na izbore održane u aprilu prošle godine, dok je Srba mnogo manje. Zanemaruje činjenicu da je upravo zbog njegove represije čak 15 odsto Srba za godinu dana otišlo sa severa Kosova i Metohije”, navodi sagovornik „Politike”, naglašavajući da se „Srbima koji ne izađu preti, što je posebno naglašeno u opštini Leposavić”.

Da referendum nema utemeljenje čak ni u ustavu i zakonima tzv. Kosova, za „Politiku” potvrđuje i Slobodan Dimitrijević, dugogodišnji predsednik Opštinske izborne komisije u Kosovskoj Mitrovici, ističući da je „protivzakonito doneta odluka o raspisivanju referenduma 6. marta ove godine, iako je poznato da to donosi skupština Kosova”. „Hipotetički, čak i da referendum uspe, njega će oboriti ustavni sud. Ali, pod ovakvim uslovima bojkot je neminovan. Osim što su se odjednom na biračkim spiskovima pojavili novi glasači, od kojih mnogi žive u južnom delu Kosovske Mitrovice, pojavljuje se i čak 905 albanskih glasača u Zubinom Potoku, iako je dobro poznato da u jedinom albanskom selu u ovoj opštini nema više od 300 ljudi. Nerealan je broj koji iznosi Centralna izborna komisija, a to je 46.000 glasača u sve četiri opštine, s tim što ’nadrealno’ raste broj punoletnih Albanaca”, kaže Dimitrijević, uz napomenu da sve i da „25.000 Srba izađe 21. aprila, Priština će naći modus kako da sve minira”.

„I da sve teče kako je Kurti zamislio i da ceo referendumski proces bude gotov do avgusta, postavlja se pitanje šta dalje. To dalje znači da ustavni sud sve poništava, jer nema zakona. Da li su Srbi spremni da izađu na birališta gde će biti postavljene kamere koje su uvezene iz Albanije, da li će pristati da glasaju dok nadomak škola sede do zuba naoružani specijalci i da li će Priština priznati glasove putem pošte? Zar onaj Srbin koji bi glasao, a živi u centralnoj Srbiji treba da ide u Crnu Goru ili Makedoniju da ubaci glasački listić, jer Priština samo glasove iz te dve republike priznaje, s obzirom na to da nema poštanski saobraćaj s centralnom Srbijom. Sve i da ti glasovi stignu, Srbi nemaju mogućnost da to provere, ali postoji i velika verovatnoća da se pristigle koverte proglase otrovnim, kao što je bio slučaj s glasačkim listićima 2019. godine”, kaže Dimitrijević, uz naglasak da je „veoma sporno i onlajn glasanje”.

Naš sagovornik ističe da je sve oko referenduma farsa Prištine i centralne izborne komisije (CIK), koji je mimo kosovskog zakona i ustava dodao pravilnik, odnosno podzakonski akt o referendumu. „Da li Priština očito ide na to da Srbe i ostale punoletne građane maltretira, izlaže riziku snimajući ih na dan održavanja referenduma, da bi se na kraju ispostavilo da je sve bila dobra režija pod palicom kosovske vrhuške?”, pita Slobodan Dimitrijević, naglašavajući da je „bojkot referenduma već izvestan”.

Ambasada SAD žali zbog odluke Srpske liste

Ambasada SAD u Prištini izrazila je žaljenje povodom najava Srpske liste da neće učestvovati u glasanju za smenu četiri gradonačelnika u opštinama na severu Kosova, prenosi Beta. U odgovoru za prištinsku agenciju Telegrafi, ambasada SAD je navela da demokratsko učešće u glasanju pomaže da se osigura da lideri budu predstavnici naroda kojem služe. „Žalimo zbog izjave Srpske liste da neće učestvovati u glasanju za razrešenje predsednika. Očekujemo da vlada Kosova bude osetljiva na brige svojih građana na severu Kosova tokom ovog procesa. SAD i naši partneri nastaviće da pomno prate ovaj proces”, odgovorila je američka ambasada. Iz ambasade dodaju da je stav SAD jasan i nepromenjen, te da podržavaju raznoliku, inkluzivnu, multietničku demokratiju Kosova i slobodne, poštene i legitimne izbore, kao i da cene napore kosovskih izbornih zvaničnika da omoguće svim građanima Kosova da učestvuju u ovom demokratskom procesu i da svi građani registrovani na severu Kosova imaju priliku da u tome učestvuju.

VIDEO BONUS:Izvor: Politika.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar