Ljudi su u ovo vreme masovno umorni, iscrpljeni, samo im se spava: Lekari savetuju da uradite tri analize

Do skoro smo navikli da dan traje kraće, te nam ponestaje energije, a potrebno nam je mnogo više

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pexels/Mikael Blomkvist

Kraj zime i početak lepših dana donosi nam takozvani prolećni umor, ili prolećnu depresiju. Kako se naš organizam naglo susreće sa dužim i sunčanijim danima, za njega to predstavlja neku vrstu šoka, te se često osećamo tromije i izmorenije. Kako tvrdi doktorka Biserka Obradović, najčešći uzročnik prolećne izmorenosti je nedostatak vitamina D.

– Prolećni umor ili prolećni grip je stanje zamora, smanjene energije, pa čak i depresije koja je povezana sa prolećem. Uzrokuje ga reakcija na promenu temperature, odnosno na porast temperature napolju. U proleće se sve budi, stvara se novi život, dan postaje duži i čoveku je potrebno više energije. Ovo stanje uglavnom nastaje zbog nedostatka D vitamina, jer je on vitamin sunca i odgovoran je za kosti, odnosno proizvodnju kalcijuma. Nedostatak tog vitamina izaziva prolećni umor – pojašnjava doktorka Biserka Obradović za Telegraf.

Kako dodaje, do ovog stanja dolazi zbog prelaska na dužu obdanicu. Do skoro smo navikli da dan traje kraće, te nam ponestaje energije, a potrebno nam je mnogo više.

Na koje simptome da obratite pažnju

Iako ovo stanje nije ozbiljno i uglavnom brzo prođe, postoje određeni simptomi koji nam jasno ukazuju da smo “žrtva” prolećne depresije. Najčešće je to iscrpljenost nakon više od sati sna.

Najčešći simptomi, kaže doktorka, su:

– umor
– iscrpljenost
– stanje bez energije čak i posle više sati sna
– javlja se pospanost i potreba za čestim odmorima
– dešava se da zaspimo u prevozu i imamo slabu koncentraciju na zadatke
– dolazi i do nervoze, razdražljivosti, podložniji smo stresu
– javljaju se česte glavobolje i brzo se zamaramo, dešava nam se da smo umorni već posle kratke aktivnosti
– padaju nam refleksi i ulazimo u stanje gde se stalno pitamo šta nam je

Ona pojašnjava da ukoliko osetimo ove simptome, ključno je da unosimo što više tečnosti i vitamina.

Alergije u kombinaciji sa prolećnom depresijom

– Potrebno je jesti voće i povrće. Takođe, važno je da ne provodimo vreme u prostorijama gde je često smenjivanje temperature i gde je kontrolisana vlažnost vazduha – navodi ona.

Ipak, s prolećem stižu nam i brojne alergije, a dr Obradović pojašnjava da je ove godine koncentracija polena već visoka u odnosu na prethodne sezone jer nam je toplo vreme naglo stiglo.

– S obzirom na to da je naglo došlo do porasta temperature, mnoge biljke su se već rascvetale, te je već došlo do pojave alergija. One su sada znatno jače, jer je više vrsta izmamljeno na cvetanje nego što je to bio slučaj prethodnih godina. Trenutno je u vazduhu velika količina polena, oko 500 čestica, dok je ranije maksimum u ovo vreme bio 60 – kaže dr Obradović.

Pored već navedenih simptoma, javljaju se glavobolja i kijavica, a alergije pojačavaju osećaj glavobolje koji nas iscrpljuje.

Uradite ove tri analize

Ipak, rešenje postoji. Doktorka tvrdi da pri čestoj pojavi ovih simptoma pacijent treba da proveri vitamin D i gvožđe u krvi, ali i krvni pritisak.

– Ukoliko osetimo ove simptome treba da proverimo vitamin D, a ukoliko je u nedostatku da počnemo sa unosom suplemenata kako bismo prevazišli ovo stanje. Potrebno nam je da se priviknemo na ovakav režim i da se ponašamo kako naš organizam želi. Takođe, kada naglo otopli dolazi do pada krvnog pritiska, pa se osećamo tromije i u tom slučaju treba proveriti gvožđe u krvi. Ukoliko nam je nizak pritisak, treba da uzimamo slanu hranu. Zimi nam manjka vitamina i minerala, te bi sada trebalo da ih unosimo što više. Do promena dolazi i jer konstantno želimo da budemo napolju, na suncu, te naglo krećemo sa prolećnim aktivnostima. Do skoro smo lučili melatonin, a sada nam je potreban serotonin – zaključuje doktorka.Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar