Ruski lekari oborili svetski rekord: Otklonili 170 metastaza iz pluća pacijenta

Metastaze nastaju kada se ćelije raka odvoje od primarnog tumora i šire kroz krvotok ili limfni sistem

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplah/National Cancer Institute

Lekari u jednoj od najvećih onkoloških ustanova u Rusiji napravili su iskorak u uklanjanju rekordnog broja metastaziranih tumora na plućima koristeći domaću, patentiranu tehniku pod nazivom „izolovana hemoperfuzija“.

Ruski lekari uspešno su eliminisali 170 metastaza na plućima 37-godišnjeg muškarca kroz seriju od šest operacija sprovedenih u vodećem centru za lečenje raka u zemlji.

Metastaze nastaju kada se ćelije raka odvoje od primarnog tumora i šire kroz krvotok ili limfni sistem, potencijalno formirajući nove tumore na udaljenim lokacijama u telu.

Pored toga, metastaze se mogu pojaviti kada ćelije raka migriraju u obližnje organe kao što su jetra, pluća ili kosti, gde se talože i razmnožavaju.

Onkološki centar iz Sankt Peterburga saopštio je da je pacijent sa karcinomom primljen u kliniku za dijagnostiku i lečenje sa višestrukim metastazama u plućima usled osteosarkoma (rak kostiju), koji mu je dijagnostikovan 2020. godine.

Tokom četiri godine, pacijent je hrabro podneo runde hemoterapije u Moskvi, nakon hirurške procedure za vađenje tumora zajedno sa delom njegovog ramena, i dodatnih sesija hemoterapije u Nemačkoj. Shodno tome, lezije nisu dalje rasle, ali nemački medicinski protokoli dozvoljavaju lekarima da uklone ne više od 10-15 metastaza po operaciji.

Tri od šest operacija su obavljene korišćenjem “izolovane hemoperfuzije”, tehnike koju je centar razvio i patentirao. Ova metoda cilja i uklanja nove metastaze u plućima i pokazala se kao spas za pacijente koji se bore sa uznapredovalim, četvrtim stadijumom raka.

 



Izvor: Sputnjik

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar