Sve više slučajeva MALIH BOGINJA u Beogradu: Većina obolelih NIJE vakcinisana

Zaključno sa 5. martom registrovano je 25 obolelih osoba

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd objavio je da je u prestonici registrovano 25 obolelih osoba od morbila! U celoj Srbiji registrovano je 29 slučajeva, piše u izveštaju Gradskog zavoda za javno zdravlje.

“U okviru kontinuiranog sprovođenja pooštrenog epidemiološkog nadzora nad morbilima, uvedenog 07.02.2024. godine, u epidemiji morbila na teritoriji Beograda je zaključno sa 05.03.202. godine, registrovano 25 obolelih osoba“, saopštio je GZZJZ.

Kod 21 obolelog dijagnoza bolesti je potvrđena virusološkim ili serološkim analizama obavljenim u Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”

“Četiri obolele osobe su klasifikovane kao epidemiloški povezane sa laboratorijski potvrđenim slučajem. Obolele osobe su dobile tegobe u periodu od 22.01.- 02.03.2024. godine. Epidemiološkim istraživanjem utvrđena su dva lanca transmisije. Među obolelima sedmoro je dece, uzrasta od 1 – 5 godina (28%), osam obolelih je uzrasta 8-19 godina (32%), dva obolela su uzrasta 20-25 godina i osmoro obolelih su stariji od 30 godina“, navodi se u saopštenju GZZJZ.

U odnosu na vakcinalni status obolelih, 16 obolelih je nevakcinisano, vakcinalni status 7 odraslih obolelih je nepoznat, dok su dve obolele osobe kompletno vakcinisane u skladu sa uzrastom (jedna /dve doze MMR vakcine)Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar