Sav bes prema Rusiji izlili su na jednu devojčicu: Novi detalji “drakonske” kazne “ruskog čuda od deteta”

Događaj koji je potresao sportsku javnost u Rusiji pre početka sukoba sa Ukrajinom sada je dobio nastavak

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen/YT/Фигурноекатание

Sud za sportsku arbitražu je u sredu, 7. februara, obelodanio malo duže objašnjenje suspenzije ruske klizačice Kamile Valijeve.

Podsetimo talentovana ruska klizačica, odlukom koju je nedavno saopštio Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani, neće moći da se takmiči jer joj je izrečena četvorogodišnja suspenzija zbog dopinga.

U prvobitnom obrazloženju je bilo navedeno da “Valijeva nije uspela da dokaže (kao što je tvrdila) da je slučajno uzela nedozvoljnu supstancu koja je pronađena u uzorku koji je bio pozitivan na doping testiranju”.

To je izazvalo bes ruske javnosti, koja je čekala na detaljnije i duže objašnjenje, a od burnih reakcija najglasnija je stigla od verovatno i najpoznatije osoba među trenerima umetničkog klizanja na svetu, žene koja je “stvorila” mnoge istinske zvezde ovog sporta, Tatjane Tarasove. Ona je tom prilikom izjavila sledeće:

“Prokletnici i prestupnici. Proklinjite ih sve, svinje pogane… Sav bes prema našoj zemlji izlili su na jednu devojčicu”, nije štedela reči Tarasova.

Ove nedelje stiglo je malo detaljnije obaveštenje od CAS-a.

Kako javlja ruska novinska agencija “RIA Novosti”, CAS je u sredu, 7. februara, obelodanio malo duže objašnjenje zašto je izrečena pomenuta suspenzija.

Ono što je zaprepastilo rusku javnost je odbrana koja je korišćena u pomenutom sudskom postupku.

A cela vest glasi ovako:

“Sud za arbitražu u sportu je objavio delimičan deo objašnjenja za svoju presudu u slučaju ruske umetničke klizačice Kamile Valijeve.

Valijeva je CAS-u tvrdila da je nedozvoljenu supstancu unela u svoje telo putem dezerta, koji joj je njen deda pripremio na istoj dasci za seckanje, na kome je seckao svoj lek.

CAS je odlučio da diskvalifikuje Valijevu kao odraslu osobu, jer ova umetnička klizačica nije mogla da dokaže da nije namerno prekršila pravila, navodi se u obrazloženju”.

Naknadno, agencija “RIA Novosti” je ovoj informaciji dodala i sledeće saopštenje:

“Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova, na zahtev Ruske antidoping agencije (RUSADA) proverila je okruženje Valijeve i nije pronašlo dokaze da je postojalo podsticanje ili upotreba zabranjenih supstanci, navodi se u saopštenju CAS-a”.

Podsetimo, u januaru 2022. je, tokom Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, čuda na ledu činila tada 15-godišnja ruska klizačica Kamila Valijeva, koja je bila zaslužna što je njena reprezentacija osvojila ekipno zlato, pa se jedva čekao novi nastup senzacionalne devojčice, i to u pojedinačnoj konkurenciji.

Međutim, usred Igara, a posle njenih bravura u ekipnoj konkurenciji, odjednom se pojavila informacija da je “još u decembru ona pala na doping testu, te da je, istini za volju, samo prvi (od dva uzorka) bio pozitivan na nedozvoljenu supstancu”.

Naravno, sve je to u velikoj meri uticalo na ovu mladu klizačicu, koja je pala na zagrevanju, potom umalo na ledu završila i prilikom prvog takmičarskog skoka, ali u “velikom finalu” nije izdržala pod tim teretom. Triput je pala i, sasvim očekivano, ostala bez visokih ocena. A time i bez medalje.

Otkako je počeo rusko-ukrajinski sukob, u mesecu posle ZOI 2022, Svetska antidoping agencija (VADA) rešila je da opet umeša prste u ovu priču.

Naime, prvo je dato Ruskoj antidoping agenciji (RUSADA) da istraži ceo slučaj, a onda joj je u oktobru 2022. poručeno da podatke o tome obelodani i hitno ih preda čelnicima VADA. Rusija se, međutim, dugo nije javno oglašavala o rezultatima istrage, jer su i pravila takva da takmičari do 16 godina moraju biti, što se javnosti tiče, ne što se takmičarskog statusa, zaštićeni u doping istragama.

A dva meseca nakon što je u novembru 2022. prvi čovek VADA, Vitold Bunka, saopštio da “uprkos nastojanjima da se RUSADA natera da što pre reši slučaj sa Kamilom Valijevom, napretka nije bilo, pa smo ovaj slučaj dali Sudu za sportsku arbitražu”, Rusi su saopštili da Valijeva “nije kriva”, ali su je ipak donekle sankcionisali.

Što se tiče same kazne, ona zvanično “teče” od 25. decembra 2021, što znači da će za nešto manje od dve godine, 25. decembra 2025, ova mlada sportistkinja moći opet da se nadmeće, pre svega u međunarodnoj konkurenciji.

Podsećanja radi Kamila Valijeva je prva klizačica u istoriji koja je na velikom takmičenju izvela četvorostruki skok.

Zapravo, uradila je to dvaput na svom nastupu u pomenutom timskom nadmetanju.

Mlada Ruskinja je u Pekingu, uz zvuke Ravelovog “Bolera”, izvela četvorostruki salhov, pa kombinaciju četvorostrukog i trostrukog tulupa, da bi na kraju pokušala još jedan četvorostruki tulup koji ipak nije uspela da izvede, ali je trijumf začinila trostrukim akslom.Izvor: Objektiv.rs, Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar