Kako da se zaštitimo od velikog kašlja? Najveći broj obolelih među mladima, e evo čega svi treba da se pazimo

Najveći broj obolelih je u uzrasnoj grupi od 10 do 19 godina, istakla je dr Maris

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/ stefamerpik

Dr Slavica Maris, načelnica jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje, otkrila je kakva je trenutno situacija sa obolelima u Beogradu, da li oni koji su ga preležali mogu ponovo da dobiju veliki kašalj i kako treba da izgleda prevencija svakoga od nas.

– Zaključno sa jučerašnjim danom na teritoriji Beograda, počev od marta 2023. godine, ukupno je registrovano 760 obolelih od velikog kašlja, ali ova brojka je znatno veća. Treba je sigurno pomnožiti sa tri, jer u svakom domaćinstvu gde imamo jednu obolelu osobu, imamo još nekoliko članova u porodici. Tačno je da je najveći broj obolelih u uzrasnoj grupi od 10 do 19 godina i oni čine 66,6 odsto, a mlađi uzrast, odnosno do 4. godine, zastupljeni su sa 9,4 procenata – rekla je dr Maris za Prvu i otkrila:

– Najveći broj obolelih je tinejdžera uzrasta 12, 13 i 14 godina. Ako neko preleži, smatra se da od 10 do 15 godina može da ima zaštitu, ali osoba može više puta da oboli od velikog kašlja. Kolektivni imunitet je oslabio, a bakterija se jako lako širi upravo kapljičnim putem, glasnim govorom, kijanjem, kašljanjem. U toj prvoj fazi bolesti, kada su osobe najzaraznije, bolest nije prepoznata jer su simptomi uglavnom blagi – rekla je načelnica jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Simptomi:

curenje iz nosa
temperatura
kašalj, ali može biti blag

Doktorka je dodala da osoba sa velikim kašljem na početku ne sumnja da je bolesna i na taj način širi infekciju. Potrebna je prevencija koja pomaže u smanjenju rizika od nastanka ovog oboljenja, istakla je.

– Respiratorni virusi vladaju, imamo jako veliki broj obolelih od gripa. Kovid je prisutan, mada znatno manje. U ovom slučaju najbolje je izbegavati boravak u zatvorenom prostoru sa velikim brojem ljudi, što više vremena treba provoditi na otvorenom, imati adekvatnu ishranu, dobar san i fizičku aktivnost – objasnila je doktorka.Izvor: K1.tv

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar