Predsednik Vučić na svečanoj akademiji u Skoplju povodom Dana Svetog Save: Srbija je izabrala put slobode

U Severnoj Makedoniji 27. januara je od 2007. godine nacionalni praznik Srba

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Instagram/ budućnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se na centralnoj svečanoj akademiji povodom obeležavanja nacionalnog praznika Srba u Severnoj Makedoniji, Dana Svetog Save u Makedonskom narodnom pozorištu.

Pored predsednika Srbije, na Svetosavskoj akademiji govore i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i doskorašnji premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Foto: Youtube/Tanjug printscreen

Manifestaciju je otvorio predsednik organizacionog odbora Svetosavske akademije Ivan Stoilković, rečima da budući da prvi put ovoj manifestaciji prisustvuje i predsednik Srbije, činjenica da predsednik Aleksandar Vučić prisustvuje od istorijskog značaja.

– Predsednik Vučić je već godinama pokrovitelj ove manifestacije, a dočekali smo i da prvi put u istoriji Srbije i Makedonije predsednik Srbije poseti i Srbe u Makedoniji. Mislim gospodine predsedniče da veće priznanje niste mogli da nam ukažete, zato Vas pozdravljam kao neprikosnovenog lidera srpskog naroda, istakao je Stoilković na početku obraćanja.

Foto: Youtube/Tanjug printscreen

-Veoma sam srećan što sam večeras ovde sa vama u Skoplju, prvi predsednik koji vam se ovako obraća, što je za mene dodatna odgovornost za budućnost, rekao je predsednik Vučić na početku obraćanja.

On se zahvalio i Peri Antiću, proslavljenom košarkaškom asu.

-Priča o u svetom Savi staje u reč – izbor. Kada se pogleda istorija, kao da se ništa nije promenilo. I danas naš put zavisi od izbora. Da li ćemo izabrati nezavisnost ili vazalstvo, suverenitet ili podaništvo. I zato kada vam se danas obraćam, naša zemlja nije u zavidnom položaju, ali je naša Srbija izabrala put slobode. Mi smo na evropskom putu, ali Srbija je jedina vojno neutralna zemlja i nikada neće dozvoliti nikad nekome drugome da njenu zemlju i njeno nebo čuva. Nije lako ostati na evropskom putu, a ne odreći se tradicionalnih prijatelja, rekao je Vučić.

-Biramo načine na koje ostvarujemo svoje ciljeve. Zahvaljujući lekcijama svetog Save jasno nam je da su mir i jedinstvo osnovni uslovi našeg opstanka. U burna vremena znao je i za burne poteze, ali samo kada su bili potrebni za očuvanje mira. Upravo je on izabrao ono što je i naš današnji izbor – školu, zakone, učenje, red, jaku organizaciju, kadrove. Budućnost svih nas nije moguće bez ovih 8000 godina starih postulata. Ropstvo se danas zasniva na neznanju, na prošuštanju svih prilika… rekao je Vučić.

Foto: Youtube/Tanjug printscreen

Osam vekova kasnije imamo istu obavezu.

-Danas delimično vraćamo dug Svetom Savi gradeći škole, fakultete, naučno-istraživačke centre, rekao je Vučić.

-Predsednik sam Srbije i ne plašim se da kažem. Makedonci su nama najbliži narod, bližeg nemamo. To je nešto što neskriveno pred celokupnom javnošću. Mi ništa ne tražimo od Severne Makedonije. Jedino bismo voleli da gradimo bolje i bliže odnose.  Mi od vas jedino očekujemo i nadamo se da prihvatite našu bratski ispruženu ruku. Verujte mi kada igra vaša reprezentacija, imate više navijača malo severnije od vas… Postavili smo velike ciljeve i predstavili ih narodu, nalazimo se na evropskom putu. Visoko smo lestvicu podigli želeći da izgradimo Srbiju, da uradimo što nikad u istoriji nije urađeno, a to nije moguće bez saradnje sa svima vama, sa regionom. Neka se vaši ljudi jave, da vaša prelepa zemlja ima najveći i najlepši štand na EXPO 2027, istakao je Vučić.

-Nikad vas i ni na šta nećemo terati, nagovarati, samo vas molimo da čuvamo najbliže odnose. Hvala na veličanstvenom dočeku, pa da uskliknemo s ljubavlju svetitelju Savi. Srćan vam praznik. Živela Srbija! poručio je na kraju govora Vučić.

Pripremljen je i kulturno-umetnički program.

U Severnoj Makedoniji 27. januara je od 2007. godine nacionalni praznik Srba, a centralna svečanost se svake godine održava u Skoplju. Ovaj dan je neradni dan za pripadnike srpske zajednice u Severnoj Makedoniji.

 Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar