Bes, anksioznost, tuga: Ove emocije su nas obuzimale tokom karantina, niko nije ostao neokrnjen

Ovo je za sve bila vrlo stresna situacija i traumatičan period, kaže psihoterapeut Vesna Kostić

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Mere socijalne distance i ograničenog kretanja ostavile su traga na psihičko zdravlje svih, pa i zdravih osoba, kaže specijalista kliničke psihologije Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS psihoterapeut Vesna Kostić.

Ona kaže da su mere zabrane kretanja, socijale distance, karantina, samoizolacije uticale na strukturu ličnosti i mentalno funkcionisanje svih, izazivajući bes, ljutnju, anksioznost, depresiju i tugu kao najčešće emotivne reakcije.

Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

“Ovo je za sve bila vrlo stresna situacija i traumatičan period. Svi smo prošli emotivne bure tokom ove krize, niko nije ostao neokrnjen”, kaže Kostić za Tanjug.

Ističe da je epidemija korona virusa bila izazov i za mlade i za stare i da je svima promenila način života.

“Mladi su po 80 sati bili zatvoreni sa svojim porodicama , najmlađi su izgubili svakodnevnu rutinu kojoj žele da se vrate… Svako se u zavisnosti od mentalnih kapaciteta i strukture ličnosti, prilagođavao ili suprotstavljao situaciji”, navodi Kostić.

Kod zdravih osoba vanredno stanje i uvedene mere uticale su, pre svega, na kognitivne funkcije, ispoljavajući se kroz slabije pamćenje, pad koncentracije, negativne misli, a mnogi su se suočavali sa “teškim emocijama” – strahom od gubitka zdravlja, ekonomske egzistencije, nezivesne budućnosti.

Takva osećanja, upozorava Kostić, neće potpuno nestati ni kada se ukine vanredno stanje.

“Mnogi , na primer, sada razmišljaju o vakcini protiv korona virusa i da li će biti obavezna, kada će proći ova pošast, šta dalje da rade… To su misli koje ne donose ništa dobro, a izazivaju nezdrave emocionalne reakcije”, objašnjava Kostić.

Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Napominje da su u narednom periodu “svi pred testom odgovornosti” i da je važno kako ćemo se ponašati po ukidanju vanrednog stanja i da li ćemo uvažavati preporuke zdravstvene struke.

Svima koji se suočvaju sa anksioznošću ili osećaju bes, ljutnju ili krivicu savetuje da potraže pomoć psihoterapeuta kako bi se redukovali strahove i nezdrave emocije.

“Neki će moći sami da to prevaziđu i nastave dalje, ali ima i onih koji nemaju kapacitet za to”, napominje Kostić.

Dodaje da povratak normalnom životu podrazumeva postavljajanje prioriteta i realnih ciljeva.

“Odlazak na more, na primer, u ovom trenutku ne treba planirati. Strpljenje je bilo glavno oružje u periodu epidemije, a ostaje i po ukidanju vanrednog stanja. Vraćanje svakodnevnim aktivnostima i uobičajenim navikama kao što je šoping, treba da ide korak po korak”, kaže Kostić.

Ona smatra da smo se kao nacija “dobro držali” u krizi izazvanoj epidemijom korona virusa, a posebno stariji koje je pohvalila za poštovanje svih propidanih mera.

“Čini mi se da su, bez obzira na sve, oni najzadovoljniji jer imaju osećaj da se neko brinuo za njih i da su sve mere uvedene da bi se oni sačuvali i zaštitili od ove pošasti”, kaže Kostić.

Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar