Banka Izraela očekuje da će rat protiv Hamasa koštati oko 49 milijardi evra

Država Izrael uložila je 24,7 milijardi novih šehela, odnosno oko 4,5 milijardi evra državnih sredstava u različite aspekte ratnih napora

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/ Today

Očekuje se da će ukupni troškovi izraelskog rata protiv Hamasa u periodu 2023-2025. godine iznositi više od 200 milijardi novih šehela, što je 49 milijardi evra, saopštila je Banka Izraela, prenose izraelski mediji.

U analizi TV Kanal 12 koja se bavi uticajem rata u Pojasu Gaze na ekonomiju Izraela navedeno je da je država Izrael uložila 24,7 milijardi novih šehela, odnosno oko 4,5 milijardi evra državnih sredstava u različite aspekte ratnih napora, uključujući troškove odbrane i finansiranje više od 100.000 evakuisanih i raseljenih sa severa i juga zemlje, prenosi Tajms of Izrael.

Oko 930 miliona novih šehela, što je približno 22,8 miliona evra, opredeljeno je za mentalno i fizičko zdravlje žrtava terora tokom i posle napada Hamasa 7. oktobra, u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi, a 240 zarobljeno.

Troškovi popravke i obnove uništenih zajednica duž granice sa Pojasom Gaze dostići će oko 400 miliona novih šehela, što je oko 98 miliona evra, dodaje Kanal 12.

Kako je navedeno, šteta na severu Izraela nastala kao rezultat prekograničnih napada iz Libana dostići će oko 250 miliona novih šehela, odnosno oko 60 miliona evra.Izvor: Politika.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar