Otkrivena najstarija crna rupa

Novootkrivena crna rupa u srcu galaksije iznenađujuće je velika i sa masom oko milion puta većom od Sunčeve mogla bi da preokrene dosadašnje teorije o svemiru, prema kojima su prvo nastale galaksije, a potom crne rupe u njima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Genty

Astronomi su pomoću svemirskog teleskopa “Džejms Veb” otkrili najstariju crnu rupu ikada posmatranu, nastalu pre više od 13 milijardi godina, 440 miliona godina posle velikog praska.

Novootkrivena crna rupa u srcu galaksije iznenađujuće je velika i sa masom oko milion puta većom od Sunčeve mogla bi da preokrene dosadašnje teorije o svemiru, prema kojima su prvo nastale galaksije, a potom crne rupe u njima, prenosi Gardijan.

– Iznenađenje je u tome što je tako velika. Nismo to očekivali – rekao je profesor Roberto Majolino, astrofizičar sa Univerziteta u Kembridžu, koji je vodio posmatranja.

Astronomi veruju da bi najstarija crna rupa mogle da pomogne i u rešavanju zagonetke o tome kako su crne rupe u galaksijama postale milijarde puta veće od mase Sunca.

Najnovije zapažanje o galaksiji potiskuje donedavne teorije o prostom ukrupnjavanju crnih rupa, gde se pretpostavljalo da su one jednostavno neprekidno rasle spajanjem i gutanjem zvezda i drugih objekata, tokom gotovo 14 milijardi godina, piše Gardijan.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar