Ko hoće da zadrži Windows 10 moraće da plati: Evo kada ističe rok

U pitanju je Extended Security Update (ESU) program koji korisnicima nudi da plaćaju, a zauzvrat će dobijati bezbednosna ažuriranja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Pixabay

Microsoft je objavio novi program pretplate za Windows 10, koji će vam dozvoliti da zadržite tu verziju operativnog sistema uz bezbednosna ažuriranja i nakon oktobra 2025. godine.

U pitanju je Extended Security Update (ESU) program koji korisnicima nudi da plaćaju, a zauzvrat će dobijati bezbednosna ažuriranja (security updates) za Windows 10 i posle oktobra 2025. godine.

Podrška za Windows 10 će prestati, konkretno, 14. oktobra 2025, a kako Microsoft kaže “ovaj program omogućava računarima da primaju redovna ažuriranja kroz uslugu godišnje pretplate”.

Ovaj program je verovatno odgovor na kritike korisnika (a ima ih sve više) koji ne žele da pređu na Windows 11, uprkos tome što će na tom OS dobijati bezbednosna ažuriranja važna za zaštitu od sajber pretnji, kako prenosi sajt Tom’s Hardware.

Za razliku od sličnih usluga koje su do sada nuđene, ovaj program pretplate nije ograničen samo na komercijalne korisnike, već u njemu može učestvovati bilo ko (mada cenu još ne znamo).

Ključni aspekt je, međutim, to što će se ažuriranja odnositi samo na bezbednost. Neće, dakle, biti nekih drugih poboljšanja koja bi inače dolazila i koja bi činila Windows 10 boljim i lakšim za korišćenje.



Izvor: B92

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar