Najviše jedemo jabuke iz Severne Makedonije, a iznenadiće vas odakle uvozimo krompir, paradajz i pasulj

Lubenice smo uvozili najviše iz Grčke, a znatno manje iz Albanije i Severne Makedonije, navodi se u izveštaju.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/NickyPe

Prema podacima i analizama u Srbiju je tokom 2022. uvezeno oko 305.990 tona voća, što je za 9,1 odsto manje u odnosu na godinu dana ranije, pokazuju podaci Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije (PKS). Istovremeno, vrednost uvezenog voća i povrća iznosila je 295,7 miliona evra, što je za 3,2 odsto više u odnosu na 2021.

Najveću vrednost uvoza u 2022. ostvarile su banane – 61,2 miliona evra, a odmah posle njih slede limun i pomorandže, što je uobičajeno jer je reč o kulturama koje nisu karakteristične za našu klimu. Banane su i inače voće koje se najviše uvozi u našu zemlju već godinama, ali i koje ima najveću potrošnju u svetu.

Banane su u Srbiju najviše stizale iz Ekvadora, Kostarike i Kolumbije, prenosi „Agronjuz”. Pomorandže smo najviše nabavljali u Grčkoj, Turskoj i Španiji. Limun najviše uvozio iz Turske, Argentine, Španije i Grčke, a grejpfrut iz Turske.

Interesantno je da je Srbija prošle godine uvezla i 26.126 tona jabuka, u vrednosti od oko 3,7 miliona evra. I to najviše iz Severne Makedonije u vrednosti od 3,1 milion evra. Jagode se uvoze iz Grčke, Albanije i Turske, kruške iz Italije i Poljske, nektarine i breskve iz Grčke, Italije i Španije.

I dok je uvoz voća bio u količinskom padu sa stranih tržišta dopremljene su 169.752 tone povrća što je za 10,3 odsto više u odnosu na 2021. ali je vrednost ovih isporuka (155,1 milion evra) bila za gotovo trećinu veća u odnosu na godinu dana ranije, pokazuju podaci PKS-a.

U 2022. najviše smo uvozili mladi krompir, paradajz i pasulj, a u nešto manjoj količini crni luk, zamrznuto povrće i krastavac. Najveću vrednost uvoza u 2022. imao je paradajz u iznosu od oko 21 milion evra ili 14 odsto od ukupne vrednosti uvoza. Pasulj je ostvario ukupnu vrednost uvoza od 20,6 miliona evra ili 13,3 procenta od ukupne vrednosti.

U 2022. krompir se najviše uvozio iz Holandije i Francuske, pasulj iz Kirgistana, paradajz iz Albanije i Severne Makedonije, crni luk iz Holandije i Severne Makedonije, beli luk iz Kine.

Kupus se uvozio iz Severne Makedonije, sveža paprika iz Severne Makedonije i Albanije, krastavci iz Albanije, dok su se zamrznuti grašak, spanać i ostalo zamrznuto mešano povrće uvozili u manjim količinama.

Lubenice smo uvozili najviše iz Grčke, a znatno manje iz Albanije i Severne Makedonije, navodi se u izveštaju.Izvor: Politika

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar