Vozila masovno gore na putevima u Srbiji: Stručnjaci OTKRILI šta je uzrok i da li postoji zaštita

Neretko se dešava da se zapale i izgore i putnički autobusi, ali i autobusi gradskog prevoza.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay / SplitShire

Ne prođe nedelja, a da se negde ne pojavi jeziv snimak automobila u plamenu na saobraćajnicama u Srbiji! Vozači jedva izvuku živu glavu sa teškim povredama, dok neki i nastradaju, a često je uzrok samozapaljenja vozila nestručna popravka i prepravka!

Vatrogasne službe godišnje prosečno ugase oko 400 požara na automobilima, vozilu je potrebno šest do sedam minuta da izgori, a protivpožarni aparat je obavezan u svakom automobilu. Taj aparat može uspešno da ugasi svaki početni požar, ali česte su situacije da buktinja proguta automobil za veoma kratko vreme.

– Prilikom bilo koje montaže i demontaže bilo kog dela sa auta potrebno je da se nosači instalacije i instalacija vrate na predviđene pozicije da bi se sprečio kontakt instalacije sa pomerajućim delovima da ne bi došlo do kratkih spojeva. Generalno, požar nije vezan za starost automobila, ali su svakako šanse za to manje na mlađim automobilima – ističe Vladimir Jelić, auto-električar.

Kaže da je veća mogućnost da do požara dođe na automobilima koji su ranije učestvovali u sudaru ili imali neko oštećenje i na kojem nije vraćeno sve na svoje mesto.

– Usled pregrevanja automobila manja je mogućnost da dođe do paljenja vozila, kad se to desi, može, recimo, pući neko crevo, auto će dimiti, ali se neće zapaliti. Benzinac je sam po sebi zapaljiviji od dizelaša. Vozači benzinaca eventualno mogu da obrate pažnju na oštećenje na vodovima goriva (na crevima). Pored benzina i dizela, imamo alternativna goriva metan i plin, tu su dosta veći pritisci i dosta je veća izloženost da se bilo šta zapali – navodi Jelić.

Naglašava da se na tehničkom pregledu ne može uočiti da li će doći do požara na automobilu, odnosno da se ta mogućnost predvidi.

Gore i autobusi

Neretko se dešava da se zapale i izgore i putnički autobusi, ali i autobusi gradskog prevoza. Pre nekoliko dana na Brankovom mostu u Beogradu zapalio se autobus koji saobraća na liniji 704. Na terenu su bile dve ekipe vatrogasaca, a požar je saniran. Saobraćaj je u celom gradu bio u kolapsu, na sreću, niko od putnika nije bio povređen.

– Instalacija prolazi kroz cela vozila, velikom delu tih instalacija je nemoguće prići i samim tim nije izvodljivo da se predvidi neki potencijalni problem. Savet za vozače je da na dve godine posete auto-električara da se odradi revizija i da se pregledom spreče potencijalni problemi – savetuje on.

– Imali smo slučajeve u kojima je bukvalno bačena instalacija i usled te temperature auto se zapalio. Takođe smo imali slučaj na benzincu da crevo od goriva nije bilo stegnuto kako treba i benzin je došao na auspuh i nastao je požar. Bilo je situacija da je tokom sudara došlo do presecanja instalacije i da je izbio požar – ističe on.

Dodaje da na novijim dizel-vozilima dešavalo se da se zapale zbog regeneracije DP filtera i njegovog zapušenja, usled čega dolazi do povećanja temperature.

Crna statistika u oktobru 2023

Za period od samo mesec dana u Srbiji skoro svakog dana negde goreo automobil, a najviše u Beogradu!

29. 10 – zapalio se automobil u Resavskoj ulici u Beogradu

26. 10 – zapalio se automobil kod TC “Roda” u Kragujevcu

26. 10 – zapalio se automobil u Spasenovićevoj ulici u beogradskom naselju Žarkovo

19. 10 – zapalio se automobil u blizini “Mekdonaldsa” na Vidikovcu u Beogradu

17. 10 – zapalio se automobil kod isključenja za Bešku

11. 10 – zapalio se automobil na naplatnoj rampi Šimanovci

7. 10 – zapalio se automobil na auto-putu Miloš Veliki iz pravca Ljiga ka Beogradu

7. 10 – zapalio se automobil u Ulici palih boraca u Novom Pazaru

7. 10 – zapalio se automobil kod Vrčina na auto-putu

4. 10 – zapalio se automobil na Bulevaru despota Stefana blizu Pančevačkog mosta u Beogradu

3. 10 – zapalio se automobil u Dunavskoj ulici na Dorćolu u BeograduIzvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar