Jesenji rižoto je idealan recept baš za ove još uvek tople dane sa prizvukom zime. Bundeve su nam osvojile pijace i prodavnice i mogu se pripremati na brojne načine, a ovo je vrlo ukusan, kremast i pikantan recept za rižoto.
Sastojci:
2 šolje pirinča (poseban pirinač za rižoto)
1 srednja bundeva (oko 500 g), očišćena, isečena na kocke
200 g šampinjona ili drugih pečuraka, iseckanih
1 luk, sitno iseckan
2 čena belog luka, sitno iseckana
4 šolje povrtnog bujona
2 kašike maslaca
2 kašike maslinovog ulja
1/2 šolje rendanog parmezana (opciono)
So i biber po ukusu
Sveži listovi timijana ili peršuna za posipanje
Uputstva:
Uključite rernu na 200 stepeni Celzijusa. Stavite isečenu bundevu na pleh obložen papirom za pečenje, posolite, pobiberite, i prelijte sa malo maslinovog ulja. Pecite bundevu u rerni oko 20-25 minuta, ili dok ne postane mekana i blago karamelizovana. Izvadite je iz rerne i ostavite sa strane.
U velikoj šerpi ili tiganju, zagrejte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte sitno iseckan luk i beli luk, pa pržite dok ne postanu staklasti.
Dodajte iseckane pečurke u šerpu i propržite ih nekoliko minuta uz povremeno mešanje, dok ne omekšaju i puste tečnost.
Dodajte pirinač u šerpu i pržite ga nekoliko minuta uz mešanje dok ne postane staklast.
Počnite dodavati povrtni bujon po 1/2 šolje u pirinač. Kuvajte uz povremeno mešanje dok pirinač upija bujon. Nastavite da dodajete bujon i mešajte dok pirinač ne postane kremast i skuvan, što će trajati otprilike 18-20 minuta.
Dodajte pečenu bundevu u rižoto i mešajte.
Dodajte maslac i rendani parmezan u rižoto, pa promešajte dok se maslac istopi i sve se sjedini. Po želji, možete dodati dodatni bujon ako želite da rižoto bude ređi.
Poslužite topao rižoto sa svežim listovima timijana ili peršuna preko vrha.
Ovaj jesenji rižoto sa pečurkama i bundevom će vas oduševiti bogatim ukusom i aromama sezone. Uživajte u obroku!
Komentari (0)