Bebe na rođenju najčešće imaju ovu BOJU očiju, ali se ona ubrzo MENJA: Postoji dobar razlog za to

Sve je povezano sa količinom melanina pri rođenju i kako se taj melanin povećava nakon rođenja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/pch.vector

Bebe se ne rađaju sa svim melaninom koji im je po prirodi namenjen. Proces sazrevanja nastavlja se nakon rađanja, a boja očiju ne formira se pre druge godine života, kaže dr Norman Safra

To je povezano s količinom melanina pri rođenju i kako se taj melanin povećava nakon rođenja, objasnio je Safra, šef oftalmologije u američkom Medicinskom centru Maimonedes u Bruklinu.

Pojasnio je da je melanin pigment – što ga više imate u očima, kosi i koži, oni su tamniji. Time se, kaže, i više sunčeve svetlosti reflektuje. Male naslage melanina u rožnjačama čine ih plavim, dok ih srednja količina čini zelenima ili im daje boju lešnika, dok zbog velike količine boja postaje smeđa.

– Proces sazrevanja nastavlja se nakon rađanja. Boja očiju ne formira se pre druge godine života – kaže stručnjak, ali dodaje da to nije slučaj baš uvek.

– Pojedinci tamnijeg pigmenta obično dobijaju bebe smeđih očiju, jer njihova novorođenčad već u startu ima više pigmenata – dodao je.

– Bebe belaca najčešće se rađaju s tamnoplavim očima, s primesama sive, a boja se može i nekoliko puta promeniti do prvog rođendana. Bebe drugih rasa rađaju se sa smeđim očima, koje i ostaju takve – objasnila je doktorka Đovana Armano.

Foto: Unsplash/Marina Vitale

Pri porođaju, kad dete dođe na svet i odmah na jako svetlo, podstiče se proizvodnja melanina u rožnjači, a to može dovesti do promene boje. Samo malkice melanina i dete će imati plave oči, dodajte još malo i oči postaju sive, zelene ili boje lešnika.

– Pri rođenju pigmenta ima malo pa je boja svetlija. Kako beba raste, pigmenta je sve više. Melanin je protein, a količina i vrsta zapisani su u genima. Rožnjače koje sadrže veliku količinu melanina su tamnije – kaže Armano.

Do bebinog šestog meseca boja očiju će se više puta menjati. Nakon toga promene se polako stabilizuju. Više faktora može uticati na promenu boje, uključujući lekove i uticaj okoline, tako da se kod nekih ljudi boja menja celi život. Ipak kod većine boja postaje jasna do prve godine.

– Boja očiju se najdramatičnije menja od 6. do 9. meseca, ponekad i do prvog rođendana. Tada se može tačno reći koju boju će beba imati. U malom broju slučajeva deca menjaju boju i do treće godine – kaže Armano.

Najređa boja očiju je zelena i pojavljuje se u samo pet posto svetske populacije.

Boja može iznenaditi

Velika je šansa da će dete naslediti boju koju imaju oba roditelja, ali to nije pravilo. Mogu “povući” i na bake i deke. Ako jedan roditelj ima smeđe oči, obično će imati i dete jer je taj gen dominantniji, prenosi livescience.com.Izvor: Krstarica

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar