Šta se dešava sa cenom čvaraka? Kasapin objašnjava da je to sasvim realno iz opravdanog razloga

Iskusni kasapin vrti glavom i tvrdi da drugačije ne može da bude

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen Youtube

Ima li logike da čvarci budu skuplji od “čistog” svinjskog i junećeg mesa – pitaju se potrošači koje u mesarama šokira cena ovog delikatesa koji se priprema od masnoća.

Dok za kilogram svinjskog buta u prodavnicama jednog velikog proizvođača treba da se izdvoji 890, a za juneći vrat 1180 dinara, kilogram čvaraka u rinfuzi košta 1300 dinara.

– Ovako nikada nije bilo. Za kilo čvaraka možeš da kupiš kilo i po mesa, neverovatno. Nekada su bili sirotinjska hrana, čak su se i bacali posle svinjokolja, a sada su postali luksuz – komentarisala je ljutito žena zatečena visinom računa.

Iskusni kasapin vrti glavom i tvrdi da drugačije ne može da bude, a evo i zbog čega:

– Čvarci se dobijaju topljenjem masnoće, a svinje danas jedva da imaju masti. Ne može nož da probije, sve samo meso. Svinjče od 120 kilograma nema više od 7 do 8 kilograma masnoće, a od te količine može da se istopi maksimalno 1,5 kilogram čvaraka – kaže on.

Dok su se nekada klaničari žalili kako su tovljenici iz Mačve suviše masni i da manje zarađuju zbog niskog procenta mesa, poslednjih godina su sa farmi skoro proterane domaće rase svinja koje su imale dovoljno masti za slaninu i čvarke.

– Za tov na farmama se uvoze prasići, najviše iz Danske. U Evropi su išli na selekciju svinja koje su više mesnate i takvo je stanje sada i kod nas. Uz to je drastično smanjen stočni fond jer mali proizvođači nemaju računicu da tove svinje. Ako krenete po selu pitanje je da li ćete da pronađete prase – kaže farmer iz okoline Bogatića.

Prasići koji se iz uvoza unose na farme teški su između 25 i 30 kilograma i brzo, za dva i po do tri meseca, stižu za klanje. Zbog genetike i načina ishrane tovljenici sa farmi imaju veoma mali procenat masti za slaninu i čvarke, pa prosečne potrošače na kraju zaboli glava od previsoke cene.Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar